COMARCA, CULTURA
- Arbeca

Dediquen una biblioteca a una anarquista d’Arbeca

El 20 de gener es va inaugurar a Lleida, al barri de Balàfia, la biblioteca Maria Rius, nom que homenatja qui va ser una anarquista destacada nascuda a Arbeca el 1909. El nou espai l'han impulsat un petit grup de persones a títol individual "per augmentar la formació política dins el moviment llibertari i difondre la cultura des d'un punt de vista antiautoritari, així com esdevenir una àgora de debat i reflexió", explica Adrià Serrano, un dels membres.

El centre, de 200 m2, obre les tardes de dimarts, dimecres i dijous, de manera que el cap de setmana es reserva per a possibles activitats de col·lectius i associacions. De moment, compta amb uns 1.600 llibres i publicacions, la gran majoria procedents de fons cedits per la biblioteca de l'Ateneu l'Arrel, la CGT o l'antic centre social La Maranya. Per accedir al préstec cal ser-ne soci, amb un pagament únic de 10 euros o aportant un llibre que potenciï el fons.

Activa però sense càrrecs

Maria Rius va emigrar amb la seua família a Barcelona, on va treballar al sector tèxtil. Allà es va afiliar a la CNT i es va implicar, sobretot, en la solidaritat amb els empresonats. Va ser membre del grup Los Solidarios i va organitzar fugues de diversos presoners anarquistes. Va participar en els combats contra els militars revoltats el juliol de 1936 a Barcelona i va anar al front amb la columna Hilario Zamora. Exiliada a França, es va retirar del moviment anarquista i va morir pels volts de 1970.

"Tot i aquesta intensa activitat, no va tenir càrrecs a la CNT i és molt poc coneguda", explica Serrano. "Per això, a l'hora de buscar un nom, hem volgut mirar enrere i recuperar la memòria històrica", afegeix. El centre no descarta fer un treball d'investigació sobre Rius i té en ment organitzar alguna activitat sobre la seua figura.