COMARCA, CULTURA
- Arbeca

Els Vilars d’Arbeca, finalistes al concurs del monument favorit dels catalans

La fortalesa ha estat la que més vots ha tingut a la votació popular d’aquesta iniciativa de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i la revista Descobrir.

(foto: Xavi Minguella)

La fortalesa dels Vilars d'Arbeca és un dels 20 espais finalistes al concurs que l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i la revista Descobrir tenen en marxa, per segon any, per escollir "el monument favorit dels catalans". D'aquests 20, tres han estat escollits per votació popular, on els Vilars han estat, de llarg, els més proposat de les més de 5.000 votacions arribades per les xarxes socials i el web del concurs, que havien presentat un total de 332 candidatures, entre les quals hi havia un altre garriguenc: el castell-palau d’Aspa. Els altres 17 finalistes hi han entrat a partir de les valoracions d'una comissió d'experts que ha tingut en compte el valor de l'espai com a icona i la seva petjada en l'art i la història.

La final, el 9 de maig

Els 20 finalistes s'han donat a conèixer al programa 'Estat de gràcia', de Catalunya Ràdio i ara s'obre un període de votació a través del web. Cada participant pot seleccions tres elements patrimonials diferents en primera, segona i tercera opció. Fins al 21 de març, els 20 monuments finalistes competeixen entre ells a la fase classificatòria per arribar als quarts de final. Els 12 monuments que obtinguin menys vots quedaran eliminats. A partir del 21 de març, comença la fase de les eliminatòries amb els quarts de final, en què el primer classificat es batrà en duel amb el vuitè classificat, el segon competirà amb el monument que hagi quedat en setè lloc, i així successivament, fins al 18 d'abril. 

Els quatre monuments guanyadors d'aquestes rondes passaran a les semifinals, que es disputaran entre el 18 d'abril i el 2 de maig. La gran final monumental durarà una setmana i es resoldrà el dimarts 9 de maig, dia en què acaba el concurs i se sabrà, gràcies a les votacions populars, quin és el monument favorit dels catalans 2017.

Per votar, cal ser usuari registrat de Descobrir.cat i es pot emetre un vot cada hora

Per votar, cal ser usuari registrat de Descobrir.cat i es pot emetre un vot cada hora. Com més es vota, més opcions hi ha de guanyar un o més dels premis que se sortegen cada setmana, a partir del 21 de març. A la primera edició del concurs, l'espai guanyador va ser la Seu Vella de Lleida.