COMARCA
- Arbeca

Arbeca tornarà a lluir la inscripció republicana

És un homenatge a la proclamació de la República de quan es va inaugurar la façana de l'actual Ajuntament el 1932.

(foto: M.A.)

L'Ajuntament d'Arbeca té previst dur a terme aquest any treballs de millora a la façana de la seu consistorial, uns treballs que permetran fer més visible la inscripció que avui dia amb prou feines s'intueix: "En commemoració al 14 d'abril de 1931". La frase és un homenatge a la proclamació aquell any de la segona república espanyola, just un any abans que s'inaugurés la façana de l'edifici amb la presència del mateix Francesc Macià. 

Antiga seu d'Unió Republicana

La Casa de la Vila actual havia estat originàriament la seu d'Unió Republicana, una de les dues societats al voltant de les quals s'estructurava la vida social, política i cultural dels arbequins de principis de segle XX [v. SomGarrigues, núm. 345]. Ambdues societats es van fundar el 1913 i la republicana ho va fer al darrere de l'Ajuntament actual, on avui hi ha l'escola de música i les sales República i Màrius Torres. Va ser el 1931 quan es van enderrocar dues cases adquirides anteriorment per poder obrir la façana que dóna a la plaça de la Generalitat.

Decomís falangista

El 9 de gener de 1939, el mateix dia de l'entrada de les tropes franquistes al poble, la Falange es va apoderar del local i el va convertir en la seua seu. Ràpidament van picar les lletres d'aquella inscripció i ho van tapar amb pasta. No va ser fins al 1984, amb les institucions democràtiques restaurades i l'edifici convertit en Ajuntament, que es va refer la façana, es va treure la pasta i es van rascar les lletres. El 1986 s'inaugurava el nou aspecte, però els danys a la inscripció han dificultat que en tots aquests anys s'apreciés bé. Ara, un cop acabin les obres que s'estan fent a l'interior de l'Ajuntament, s'iniciarà la millora de la façana, en què es canviarà la fusteria de color vermellós per materials més resistents. Es dotarà la inscripció commemorativa de més relleu i es mantindrà, això sí, el mateix tipus de lletra original.