COMARCA

"La salut mental encara genera prejudicis i discriminació a la comarca"

És la conclusió del primer cicle de xerrades impulsat el centre Compàs de l'associació Talma, de Juneda.

(foto: Talma)

“S'ha comprovat que, avui dia, la salut mental és un tema desconegut i que encara genera prejudicis i discriminació a la comarca”. És la conclusió de l’equip de professionals del centre Compàs, vinculat a l’associació Talma, després del primer cicle de xerrades que han organitzat en les darreres setmanes a l’Espai Macià de les Borges adreçades a famílies amb persones amb alguna problemàtica de salut mental. “No hi ha un àmbit amb més discriminació que altres, les dificultats són en tots, el laboral, les relacions interpersonals, el lleure…”, expliquen.

“Costa molt entendre la salut mental. Així com amb la discapacitat intel·lectual s’ha avançat, amb els transtorns mentals s’està com amb la discapacitat fa 20 anys”, afegeixen des del centre, on s’impulsa que els mateixos afectats puguin desenvolupar-se amb normalitat en tots els àmbits, com anar al cinema, a una fira o a un local sense haver-hi d’anar amb un monitor. Se’n diu inclusió comunitària, “però cal que la comunitat estigui preparada, i encara no ho està”, lamenten. En l’àmbit laboral, el percentatge de persones amb transtorn mental que està a l’atur és molt elevat i i si bé hi ha centres especials de treball que mitiguen una mica aquest impacte, encara són molt poques les empreses que inclouen persones amb aquest tipus de problemes.

188 afectats, 188 famílies

Tot i que no era la primera coordinació de treball que es feia entre Compàs -servei d’atenció i suport a la salut mental- i les famílies, sí que era la primera vegada que es feia un cicle de xerrades adreçat únicament a aquest col·lectiu. Les tres xerrades organitzades parlaven dels recursos que hi ha a l’abast a la demarcació de Lleida, de l’impacte de la salut mental en les famílies i del treball d’una associació de familiars de l’Urgell i la Segarra que funciona des del 2006. Segons l’equip de professionals de Compàs, la persistència de l’estigma “fa que les accions d'aquest sector siguin lentes però a la vegada constants, malgrat la falta d'implicació del territori”.

L’Institut d’Estadística de Catalunya xifra en 188 les persones a les Garrigues amb un grau reconegut de discapacitat derivada de la salut mental. “Això vol dir que darrere també hi ha 188 famílies que necessiten suport i orientació en aquest sentit”, es diu des de Compàs. D'aquí la idea de realitzar un cicle de xerrades adreçades a aquest col·lectiu. Segons l'equip tècnic del servei, "l'important per a aquestes famílies és entendre què és la salut mental, com s'ha d'actuar i què és el millor per a la convivència a casa". Actualment, encara hi ha molt tabú en aquestes qüestions i al mateix entorn de la persona afectada li costa parlar-ne o buscar suports.