COMARCA
- Les Borges Blanques

Senyalitzen per primera vegada la fossa de les Borges

La Comissió Ciutadana per la Memòria impulsa el reconeixement a les víctimes de la Guerra Civil que estaven enterrades sense identificar al cementiri municipal.

(foto: Xavi Minguella)

El passat 30 d'abril va tenir lloc al cementiri municipal de les Borges un acte emotiu de record a les víctimes de la Guerra Civil enterrades a la fossa comuna del cementiri, durant el qual es va inaugurar una gran placa commemorativa amb el nom de les 76 persones que, de moment, es té constància que poden ser allà.

Presència de familiars

L'acte l'organitzava la Comissió Ciutadana per la Memòria de les Borges, un petit grup de persones interessades en la recuperació de la memòria històrica local, i comptava amb la col·laboració de l'Ajuntament i del Centre d'Estudis de les Garrigues. Entre la cinquantena d'assistents hi havia diversos familiars de víctimes, alguns vinguts d'altres punts de Catalunya, que van poder retre homenatge als seus difunts en un lloc que fins al moment no havia estat senyalitzat ni dignificat. Sí que hi havia un petit tancat amb una cadena i algunes creus de víctimes, però no existia cap planell que indiqués que era una fossa i que hi havia més cossos.

L'acte el va conduir l'historiador Marc Macià, membre de la Comissió, i també hi van parlar l'alcalde de les Borges, Enric Mir, i el president del Centre d'Estudis de les Garrigues, Josep Rubió, que va recordar la necessitat de treballar per aconseguir la identificació de fosses i la identificació genètica dels cossos enterrats per poder creuar les dades amb les dels familiars. En aquest sentit, la Comissió té previst portar al juny un representant del banc d'ADN que impulsa la Generalitat. Després dels parlaments, els assistents van deixar un clavell al peu de la placa amb el nom de cada una de les 76 víctimes.

Bombardejos

La majoria de les persones enterrades en aquest punt del cementiri municipal són dones i menors d'edat que van morir a causa dels bombardejos que va patir les Borges, principalment els del 2 d'abril i el 25 de novembre de 1938, tot i que la fossa va funcionar des del juliol de 1936 fins al gener de 1939 i també s'hi van enterrar víctimes de la repressió a la rereguarda. El 5 de maig -dia que surt aquesta edició- la Comissió recordarà les víctimes garriguenques deportades als camps nazis al monument del passeig del Terrall.

[GALERIA D’IMATGES]