ECONOMIA

Onze pobles de la comarca tenen allotjaments a la plataforma AirBnB

17 propietaris hi tenen 23 allotjaments anunciats, que sumen un total de 154 places.

A banda de l'oferta habitual d'hostals i cases rurals, a les Garrigues hi ha també un seguit de places d'allotjament que s'anuncien a la plataforma de lloguer turístic AirBnB. Són 154 places en 23 cases o apartaments situats en onze pobles de la comarca: Arbeca, Cervià, el Cogul, la Granadella, Fulleda, el Vilosell, la Pobla de Cérvoles, Torrebesses, Llardecans, Maials i Almatret. En la majoria de casos es tracta de particulars que lloguen immobles per períodes curts, tot i que hi ha alguna casa rural que s'hi anuncia. En general, però, les cases rurals i hostals de les Garrigues opten per altres vies de difusió, ja que AirBnB està considerada una eina de contacte entre particulars -propietaris i visitants- i, a més, des del sector del turisme rural es creu que plataformes com aquesta poden acabar esdevenint una competència deslleial. No haver de pagar l'IVA o no haver d'estar donat d'alta d'autònoms són alguns dels avantatges dels lloguers turístics a través d'AirBnB o plataformes similars. 

Fora del turisme de masses

En moltes ciutats, posar en lloguer habitatges particulars ha donat peu a perversions com l'entrada de grans inversors professionals, pisos turístics il·legals, concentració de molts immobles en pocs propietaris o la pressió immobiliària sobre els veïns dels barris. Això es dóna, sobretot, en llocs de gran atracció turística com Barcelona o les illes Balears. Només a Mallorca, AirBnB oferia el 2015 78.000 places, un 17% de les quals les acaparaven vuit persones. Una fins i tot anunciava 532 apartaments. Òbviament, les Garrigues està molt lluny d'aquesta situació i, a més de ser una de les comarques amb pocs anuncis, la majoria responen al perfil de particular que, per complementar la renda, posa a disposició un immoble on no resideix habitualment, ja sigui cases de la família que han quedat buides la major part de l'any, ja sigui algun maset o algun pis. Els 23 allotjaments anunciats corresponen, de fet, a 17 usuaris.

Creixement recent

La presència de les Garrigues a AirBnB és un fenomen recent. Només tres dels 17 propietaris estaven registrats a la plataforma abans del 2015. La gran majoria (10) hi han entrat entre el 2016 i el 2017. Per pobles, Arbeca i Cervià són els que tenen més allotjaments (3). Les Borges i Juneda, en canvi, que són la capital i els dos municipis més poblats, no consten amb cap habitatge anunciat. 

Jornades sobre turisme gastronòmic i sobre allotjaments en construccions de pedra seca

La Comunitat de municipis del Segrià Sec, en col·laboració de l'Associació Leader de Ponent, va organitzar el 8 de juny a Almatret una jornada sobre creació d'activitats de turisme gastronòmic. Ariadna Boixader (agència Olea Soul), Magda Garret (turisme d'Arbeca) i Glòria Sala (cooperativa L'Olivera), van destacar la necessitat de fer xarxa i de creure's el valor dels productes per vendre'ls millor i que el turisme gastronòmic sigui una oportunitat per al territori, a nivell econòmic i de valor afegit dels productes autòctons.

D’altra banda, aquest 6 de juliol hi ha prevista a Torrebesses una jornada sobre experiències d'allotjament en construccions de pedra seca, organitzada per l’Associació Leader de Ponent en col·laboració amb la Comunitat de municipis del Segrià Sec. L’objectiu és buscar la fórmula que permeti conservar aquest patrimoni mitjançant nous usos, un dels quals podria ser la reconversió en espais d'allotjament. S’hi exposaran experiències similars de comarques com l’Alt Penedès o el Baix Ebre.