La pedra seca, protagonista de la formació d'estiu

Foto: Ajuntament de la Granadella

Identificar els diversos elements naturals que formen el paisatge de pedra seca i obtenir eines per tal de mantenir el patrimoni i millorar-ne la conservació. Aquest és l'objectiu del curs "Els Paisatges de Pedra Seca i els Mètodes Constructius" de la Universitat d'Estiu de la Universitat de Lleida i que s'imparteix aquest juliol conjuntament des del Centre d'Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses i el Centre de la Cultura de l'Oli de la Granadella. El curs va començar el passat cap de setmana 1 i 2 de juliol.


El dissabte, la dotzena d'alumnes que participen al curs van destinar la jornada a reflexionar sobre l'encaix de l'arribada de l'aigua als paisatges de pedra seca i van destinar la tarda a fer la ruta d'aquestes construccions que s'ofereix des del Centre d'Interpretació de Torrebesses. El diumenge va ser el torn de la Granadella, on s'hi va impartir classes pràctiques per aprendre a reconstruir elements d'aquest material.

El Centre d'Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses acull les classes teòriques del curs. Foto: CIPS El CIPS acull les classes teòriques. Foto: CIPS


El curs continua aquest cap de setmana que ve amb jornades teòriques i pràctiques. Els alumnes, entre dissabte i diumenge, obtindran eines per elaborar i gestionar inventaris de construccions, coneixeran altres projectes de conservació que s'han dut a terme a altres punts del territori català, com el cas de les barraques de pedra seca de Mont-Roig del Camp i aprendran més sobre el procés d'elaboració de la calç a les Garrigues. A més, també continuaran posant en pràctica els coneixements rebuts.

Altres cursos d'estiu

Des del passat 26 de juny, els arqueòlegs de la Universitat de Lleida ja estan treballant a la 33a campanya d'excavacions al jaciment iber dels Vilars i, aprofitant la presència dels experts sobre el terreny, des de la Universitat d'estiu de la UDL també s'ofereix la possibilitat de participar-hi amb acompanyament de sessions teòriques. Aquest curs, iniciat també el 26 de juny, ja finalitza el pròxim 14 de juliol.

I finalment, del 14 al 16 de juliol, a l'Espai Macià de les Borges, s'oferirà un curs sobre Empresa, política i territori, on es parlarà d'empresaris històrics i dels seus vincles amb la política, de la configuració administrativa del territori i la seva evolució, dels lligams emocionals amb la terra i del sentiment de pertinença.