COMARCA
- Arbeca , Les Borges Blanques

Les Borges i Arbeca volen recuperar el nom de Paeria

Foto: Xavi Minguella

Els ajuntaments de les Borges Blanques i Arbeca podrien passar a anomenar-se Paeria, com els de Lleida i Cervera, la denominació tradicional que havien tingut fins al decret de Nova Planta, el 1716, que va passar a centralitzar les administracions locals i a partir del qual es van imposar els noms actuals d'Ajuntament i regidors, en lloc de Paeria i paers. A les Garrigues, aquests són els dos únics pobles que abans del s. XVIII feien servir aquesta denominació. Actualment, la llei empara aquest tipus de recuperacions, si bé no suposen cap canvi pel que fa a normativa.

Coincidint amb els 300 anys
A més del canvi de denominació, el consistori borgenc vol adaptar també l'escut heràldic del municipi, reprenent així el procés iniciat l'any 2000 per corregir algunes anomalies, com la presència d'una vaca en lloc d'un bou o la corona superior, que no es correspondria amb la història del municipi. Unes al·legacions presentades en aquella ocasió van fer que el procés quedés aturat, sense haver arribat a l'aprovació definitiva. Ara, coincidint amb el 300 aniversari de la constitució de les Borges com a municipi i amb l'aval d'un informe encarregat al Centre d'Estudis de les Garrigues, el consistori vol dur a terme ambdós canvis, que s'aprovarien en un ple extraordinari encara sense data.

Arbeca ja ho fa servir
Per la seua banda, l'Ajuntament d'Arbeca s'havia plantejat la qüestió els anys 2008 i 2009 i, de fet, ja fa servir, ocasionalment, la denominació Paeria en alguna carta institucional o fins i tot en targetes de presentació. Tot i que l'alcalde, Joan M. Simó, explica que "no és una prioritat per a l'equip de govern", considera que "és una singularitat que ens faria gràcia recuperar" i apunta que "si les Borges fa el pas, nosaltres també seguirem".