POLÍTICA

El Consell Comarcal declara Enric Millo i Inma Manso persones 'non grates'

Delegat i subdelegada del govern espanyol, arran de la dura violència policial davant de ciutadans indefensos el passat 1 d'octubre arreu de Catalunya.

(foto: Subd. Gov. Esp.)

El ple del Consell Comarcal de les Garrigues celebrat el dijous 5 d’octubre va aprovar una moció de condemna a la repressió generada per l’Estat espanyol amb motiu de la celebració del referèndum sobre la independència l’1 d’octubre. Entre altres punts, la moció demana la dimissió del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, com “un dels principals responsables per l’actuació violenta i desproporcionada dels cossos policials espanyols en molts col·legis electorals” i el declara persona ‘non grata’ a la comarca. A aquest text, proposat per l’Associació de Municipis per la Independència i l’Associació Catalana de Municipis, s’hi va afegir, a proposta d’ERC, carregar responsabilitats també sobre la subdelegada del govern espanyol a Lleida pels fets ocorreguts a la província, incorporació que es va aprovar per unanimitat.

La declaració va en la línia de la de l’Ajuntament de Linyola, que a més va anunciar denúncies judicials vers la subdelegada i, també, en la línia de la moció conjunta que PDECat, ERC, CUP i Comú van presentar a l’Ajuntament de Lleida, que també incloïa la subdelegada i accions penals però que finalment no va prosperar per l’oposició de PSC, PP i Cs.

El text aprovat al Consell Comarcal de les Garrigues condemna “de forma enèrgica, alta i clara tota la violència injustificada generada per l’Estat espanyol contra veïns i veïnes dels nostres pobles”, dóna suport a les persones ferides, exigeix la retirada dels efectius policials de la Policia Nacional i la Guardia Civil enviats per impedir l’exercici democràtic de votar en un referèndum, reconeix “l’actitud, valentia i el comportament cívic i pacífic de més de dos milions de persones que es van expressar a les urnes” i demana la mediació de les institucions europees i de la comunitat internacional. Finalment, expressa la voluntat dels municipis catalans i els seus càrrecs electes d'estar al costat d’allò que decideixin les institucions catalanes, el Govern i el Parlament.

Aquest dimecres, 11 d’octubre, hi ha ple al Consell Comarcal del Segrià, on un dels punts és l’aprovació de la moció impulsada per l’AMI i l’ACM.