CULTURA

Segon rècord de ponències a la Trobada d’Estudiosos

La cita, organitzada pel Centre d’Estudis de les Garrigues, té lloc aquest dissabte, 21 d’octubre, a l’Espluga Calba i s’hi presentaran 27 treballs sobre la comarca o algun poble.

(foto: Xavi Minguella)

La Trobada d'Estudiosos, la cita que organitza el Centre d'Estudis de les Garrigues (CEG), celebra l'onzena edició aquest dissabte, 21 d'octubre, a l'Espluga Calba, i ho fa amb una xifra molt elevada de ponències, un total de 27, totes relacionades amb alguna temàtica històrica de la comarca en general o d'alguna població en particular. Feia més de 15 anys que no s'assolia un volum similar d'estudis, des dels 31 que es van presentar a la tercera Trobada, que es va fer l'any 2001 a Cervià. Des d'aleshores, el nombre de treballs s'havia mogut entre 20 i 24 en cada edició. "Una vintena ja són molts, de manera que el volum d'enguany és molt positiu i estem molt contents que aquestes trobades tinguin continuïtat", explica Josep Rubió, president del CEG. 

Cada dos anys

Les Trobades d'Estudiosos van néixer el 1999 i, des de llavors, es fan cada dos anys en un poble diferent. L'any intermedi es presenta el llibre que recull totes les ponències de l'edició anterior, unes ponències que a la trobada cada autor/a té uns minuts per presentar públicament. Enguany, els temes són molt variats, des dels antics molins de farina de la vall del riu Set fins al retaule de l'església de la Granadella, passant pels refugiats de la Guerra Civil, la xarxa viària de la comarca entre els segles XI i XVIII o la figura d'Ezequiel Llorach, per citar-ne alguns. "Hi ha gent que mai s'hi havia presentat i també gent de fora de la comarca", destaca Rubió. Clourà la trobada l'espluguenca Rosa M. Codines, inspectora d'Ensenyament i presidenta d'Òmnium Cultural al Tarragonès.

Premis Joves Investigadors

Al final de la jornada es farà entrega dels premis Joves Investigadors, que enguany són la desena edició. Pensats per a persones d'entre 16 i 30 anys, es concedeixen a tres treballs que se centrin en algun tema d'àmbit garriguenc, amb premis de 400, 200 i 100 euros. Els organitzen conjuntament el CEG, el Consell Comarcal i l'Oficina Jove. Dos dels guanyadors de l'any passat, Sergi Capdevila i Ares Flix, presenten ponències a la Trobada d'Estudiosos del mateix dia.