COMARCA
- Les Borges Blanques

Les Borges serà Paeria i adaptarà l'escut

Així ho ha aprovat el ple municipal d'aquest dilluns, 30 d'octubre. SomGarrigues va avançar fa tres mesos la intenció d'aplicar aquests canvis.

(foto: Aj. Borges)

El ple ordinari d’aquest dilluns, 30 d’octubre, a les Borges Blanques ha aprovat la nova proposta d'escut heràldic per adequar-lo a la normativa vigent al respecte, així com el restabliment de la denominació històrica de Paeria de les Borges Blanques. Els canvis, avançats fa tres mesos per SomGarrigues, arriben després d'un procés iniciat al juliol i recullen la proposta de l’informe que el consistori va encarregar al Centre d’Estudis de les Garrigues.

Paeria és la denominació tradicional que tant les Borges com Arbeca havien tingut fins al decret de Nova Planta, el 1716, quan es van centralitzar les administracions locals i aes van imposar els noms actuals d'Ajuntament i regidors, en lloc de Paeria i paers. Actualment, la llei empara aquest tipus de recuperacions, si bé no suposen cap canvi pel que fa a normativa.

Sobre l’escut, amb el canvi es reprèn el procés que es va iniciar l'any 2000 per corregir algunes anomalies, com la presència d'una vaca en lloc d'un bou o la corona superior, que no es correspondria amb la història del municipi. Unes al·legacions presentades en aquella ocasió van fer que el procés quedés aturat, sense haver arribat a l'aprovació definitiva.

Segons ha exposat la primera tinent alcalde, Núria Palau, ara l'equip de govern té previst iniciar un procés participatiu obert a tota la ciutadania per escollir la nova bandera de la ciutat, que haurà d'incorporar l'escut, una vegada estigui validat pel Departament de Governació i Administracions Públiques i per l'Institut d'Estudis Catalans.