POLÍTICA

Els talls a l'N-240 i a Alfés i Maials, principals focus de la jornada de vaga d’ahir

Tancament massiu de comerços i escoles a les Borges, diversos ajuntaments i serveis municipals inactius a la comarca i també algunes cooperatives, en plena època de collita de l'oliva.

(foto: M.A.)

La jornada de vaga general d'ahir es va notar, i força, a les Garrigues. D'una banda, en els talls de carretera. Des de les 6 del matí, diferents CDR de la comarca van concentrar-se en dos focus principals: les Borges Blanques i Alfés, tot i que també hi va haver un primer tall, curt, a la carretera N-240 a Juneda. A la capital garriguenca, el CDR Borges tenia la intenció de tallar l'autopista AP-2, però les advertències d'intervenció contundent dels Mossos d'Esquadra i el fet de ser només una cinquantena de persones van fer avortar l'intent. Paral·lelament, el CDR Arbeca, junt amb gent de la comarca de l'Urgell, van fer un tall a l'N-240, a la variant de les Borges, a l'alçada de la fàbrica Pujol, on els Mossos també van fer acte de presència i van identificar alguns vehicles. Al cap d’una hora i vint minuts, la concentració es va desfer, després de generar una important retenció de trànsit.

A mesura que avançava el matí va anar creixent el nombre d'assistents, de pobles diversos de la comarca, que es van retrobar davant la cooperativa de Sant Isidre de les Borges. D’allí també va sortir una caravana de tractors i cotxes, convocada per Unió de Pagesos, que van anar cap a Lleida en marxa lenta, on hi havia concentració davant la delegació del Govern de la Generalitat. El gruix de gent dels talls del matí convocats pels CDR, però, va fer marxa lenta cap a Vinaixa i cap a Margalef, sempre amb patrulles dels Mossos d'Esquadra atents als moviments i identificant, en alguns casos, els participants. Finalment, després d'una petita pausa, tots els esforços es van concentrar a Juneda, a la carretera N-240 a l'alçada de la bàscula municipal, on poc abans de les 11 del matí es va tallar de nou la via i ja no es va deixar el lloc fins les 5 de la tarda, amb talls intermitents que en dues ocasions van ser de dues hores seguides.

Durant la jornada a la carretera, es van repetir els crits de “llibertat, llibertat, llibertat”  i “llibertat, presos polítics”, així com el cant dels Segadors. Voluntaris van portar menjar i beure, i alguns dels assistents fins i tot van coure's el dinar a la brasa. Tot i que la policia autonòmica desviava el trànsit per Torregrossa, les retencions van ser també importants. Quan s'obria la circulació, la majoria de conductors feien mostres de suport als concentrats. Efectius antidisturbis dels Mossos van fer acte de presència dues vegades, i va ser a la segona quan es va decidir desfer el tall, pocs minuts després que arribessin al mateix lloc alguns tractors que s’havien manifestat a Lleida. La jornada va cloure amb una concentració en clau comarcal a quarts de set de la tarda a la plaça de la Constitució de les Borges, convocada per la Crida per la Democràcia. Als Torms, a les vuit també hi va haver una concenrtació.

A les Garrigues històriques, manifestants d'una quinzena de pobles van concentrar-se a dos quarts de 7 del matí a Alfés, convocats pel CDR Segrià Sud Garrigues Altes, i van tallar la carretera C-12 i l'accés i sortida del peatge de l'AP-2, així com l'accés a Albatàrrec, per evitar que els vehicles agafessin la carretera vella com a alternativa. Els talls, en aquest cas, van ser sempre de dues hores seguides i 15 minuts d'obertura, sempre en presència de dues patrulles de Mossos d'Esquadra, que també van identificar vehicles. A les cues generades s'hi van trobar atrapats quatre furgons de la Policia Nacional espanyola, a qui finalment es va deixar passar després d'una llarga negociació. Tot i que, un cop passat el tall es van aturar, desafiants, a pocs metres dels concentrats, no van arribar a actuar. Durant la jornada també hi va haver voluntaris que van abastir de menjar i beure els assistents.

Una situació similar es va produir en un altre punt de la C-12, a Maials, on diverses persones van tallar matí i tarda la via a la confluència amb la C-45, la que dóna accés a Seròs i Fraga. Els concentrats també van fer dinar ‘in situ’ amb brasa.

Comerços, cooperatives, ajuntaments i escoles tancades

Paral·lelament als talls de carretera, la vaga es va notar també a establiments i administracions de la comarca, principalment a les Borges, on de la vuitantena de comerços que hi ha només 3 o 4 van obrir les portes, tot i la presència d'un grup de gent que va recórrer la població informant dels motius de la vaga. Als dos col·legis de les Borges, el seguiment va ser massiu: al Joan XXIII només hi van anar sis alumnes (a la tarda, tres) dels 366 matriculats i al Mare de Déu de Montserrat no n'hi va anar cap dels 355 que hi ha. El cos docent, a més, va quedar únicament amb serveis mínims. De fet, les escoles van ser un dels àmbits on més efecte va tenir la vaga. A Arbeca tampoc va anar cap alumne a l'escola, i a la Granadella van quedar buits tant l'escola com l'institut.

A Juneda, el seguiment va ser molt menor i la gran majoria de comerços va obrir, com també a altres poblacions de la comarca. A Cervià, en canvi, el dia abans ja havien confirmat que feien vaga més d'un 60% d'establiments, inclosa la cooperativa, tot i trobar-se en plena època de collita de l'oliva. És el cas, també, de la cooperativa de l'Espluga Calba o la de Bellaguarda, que va romandre tancada fins les sis de la tarda. Molts ajuntaments també van tancar ahir oficines i van anul·lar serveis municipals (llars d'infants, biblioteques, centres cívics, escola de música...), com les Borges, Vinaixa, la Granadella, els Omellons, Cervià o Llardecans. A altres va fer vaga part del personal (a Arbeca, per exemple, la meitat) o es va obrir només dues hores, com a Granyena. Entitats i clubs també van suspendre activitats, com els entrenaments de l'escola comarcal de futbol o les sessions del Consell Esportiu de les Garrigues. La totalitat de la plantilla de SomGarrigues també va secundar la vaga, de manera que no hi va haver actualitzacions informatives en tot el dia.

Manifestació a Barcelona

Just després de la jornada d’ahir, ara els esforços mobilitzadors se centren en la gran manifestació que l’ANC i Òmnium Cultural han convocat per aquest dissabte a Barcelona per reclamar la llibertat dels presos polítics, tant els presidents de les dues entitats com els vuit consellers de la Generalitat que hi ha en presó preventiva, inclòs el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras. De moment, hi ha confirmats 12 autocars que sortiran dels diversos pobles de les Garrigues i Garrigues històriques.