Educació sanitària als adolescents asmàtics, directament a classe

Professionals del CAP de les Borges es desplacen per primer any als centres educatius en lloc de fer-ho al revés.Les sessions han tingut lloc aquest divendres a l’INS Josep Vallverdú i el col·legi Mare de Déu de Montserrat de la capital garriguenca.

(foto: ICS Lleida)

Un any més, coincidint amb la campanya de vacunació contra la grip, l'Equip d'Atenció Primària (EAP) de les Borges Blanques ha organitzat dos tallers d'educació sanitària adreçats als adolescents asmàtics que cursen estudis de 1r a 4rt d'ESO Als centres d'educació secundària Josep Vallverdú i Escola Mare de Déu de Montserrat, de la capital comarcal. Ambdues sessions s’han fet aquest divendres, 10 de novembre i, com a novetat d'enguany, han estat els professionals de Pediatria els qui s'han desplaçat als instituts per impartir la formació, en lloc de fer que siguin els afectats els qui hagin d'anar al CAP. L’objectiu és que així augmenti la participació.

Les sessions, de dues hores de durada cadascuna, són de caràcter participatiu, dinàmic i actiu i estan coordinades per les infermeres de pediatria Mercè Segura i Ester Mateus i per la pediatra Mireia Biosca. "Apropar-nos als centres educatius suposa un benefici per a les famílies, ja que els infants no han de deixar l'institut per anar al CAP i evitem que hi vagin sols o que els pares els hagin d'acompanyar", explica Biosca.

Els tallers tenen com a objectiu donar als joves eines per conèixer la seva malaltia, aprenent a reconèixer les crisis, a detectar els símptomes i desencadenants que té, a saber el tractament que han de fer, a utilitzar la medicació correctament i aconsellar-los sobre com evitar el fum del tabac i els al·lèrgens. "El bon control de la malaltia depèn, en gran mesura, d'una bona educació sanitària", expliquen les professionals de l’EAP.

Durant les sessions d’avui s'ha aprofitat per administrar als infants -amb l'autorització paterna- la vacuna antigripal (indicada per a aquesta patologia). D'aquesta manera, no han de tornar al CAP per vacunar-se ni han de perdre hores lectives.