CULTURA
- Les Borges Blanques

El 155 paralitza l’inici de les obres de l’Arxiu Comarcal

Amb la Generalitat intervinguda, el govern espanyol ha aturat el procés que havia de licitar les obres a finals d’any i començar a construir l’edifici a les Borges passat Reis.

Tècnics i polítics van visitar al gener el solar on s'ha de fer. (foto: Aj. Borges)

L'aplicació de l'article 155 per part del govern espanyol, amb la destitució del Govern legítim i la intervenció de la Generalitat, té conseqüències també en l'àmbit cultural. Una és la paralització del procés que havia de licitar les obres del futur Arxiu Comarcal de les Borges a finals d'aquest any i poder començar la construcció de l'equipament al gener. Així ho confirmen fonts del Departament de Cultura, que lamenten també la paralització d'altres projectes importants a la província, com el de la Seu Vella de Lleida o la biblioteca de Torrefarrera.

Projecte fet i validat

El projecte arquitectònic de l'Arxiu Comarcal està enllestit. De fet, al gener d'aquest any, l'alcalde de les Borges, Enric Mir, i arquitectes i tècnics municipals, el van avançar al director general d'Arxius de la Generalitat, Jusèp Boya, i al director dels serveis territorials de Cultura, Josep Borrell, en una visita al solar on ha d'anar [v. SomGarrigues, núm. 443]. Els representants del departament fins i tot es van comprometre, aleshores, a iniciar les obres aquest mateix 2017, amb un pressupost d'uns dos milions d'euros i una durada de dos anys i mig. 

Presentació anul·lada

El passat 13 d'octubre, el conseller de Cultura, Lluís Puig, havia d'anar a les Borges a presentar el projecte públicament i en persona. Les reunions d'urgència del president Puigdemont per respondre al requeriment del govern espanyol sobre si havia declarat o no la independència uns dies abans van fer que es cancel·lés finalment la presentació. Els fets posteriors, amb la declaració d'independència, l'aplicació de l'article 155, la destitució del Govern i l'empresonament de part dels consellers i l'exili de la resta, han deixat l'Arxiu en mans de l'Estat. El mateix Puig és un dels consellers que hi ha avui a Brussel·les. "Hi havia diners pressupostats, que res tenien a veure amb el referèndum i, per tant, ens preguntem on aniran ara", denuncia Borrell. "La situació és molt injusta, d'impotència, i tècnicament no s'aguanta per enlloc", afegeix el director dels serveis territorials de Cultura a Lleida.