POLÍTICA

Ajuntaments comencen a retirar llaços grocs i pancartes de suport als presos polítics

La Junta Electoral de Lleida ho considera “propaganda prohibida” i va amenaçar la setmana passada amb conseqüències penals als consistoris que no els treiessin dels espais públics.

Diversos ajuntaments de les Garrigues han començat a fer cas a la Junta Electoral de Lleida, que divendres passat els feia saber que considerava els llaços grocs i les pancartes de suport als presos polítics com a elements de "propaganda prohibida" i que, per tant, els havien de retirar d'edificis i espais públics. El requeriment de la Junta es basava en una decisió de l'any 2015, quan es van prohibir estelades i símbols independentistes als mateixos llocs o a espais propers als col·legis electorals. Ara, s'inclouen els llaços i les pancartes com si fossin també símbols independentistes i, en conseqüència, es considera que poden afavorir unes candidatures electorals en detriment d'unes altres.

Durant el cap de setmana hi ha hagut poc moviment en aquest sentit als consistoris garriguencs, però entre ahir i avui molts han despenjat els llaços o les pancartes de les seves façanes. És el cas, per exemple, dels de les Borges Blanques, Juneda, Cervià, els Torms o Llardecans. Altres, com Castelldans, la Granadella o Tarrés, es preveu que ho facin durant el dia d'avui. A la Granadella, es posarà el llaç i la pancarta en un edifici particular a l’entrada del poble. A l'Espluga Calba, en canvi, de moment no s'han retirat ni el llaç de l'Ajuntament ni dues pancartes que hi ha a dues places del poble a l'espera de la resolució del recurs que el consistori ha presentat a la Junta Electoral.