POLÍTICA

Quatre Mossos declaren a Afers Interns per l’1-O

Es tracta de dues parelles de la comissaria de les Borges que van ser destinades a l’Albagés i Cervià, els únics pobles de la comarca on va irrompre la Guàrdia Civil.

(foto: X. Minguella)

Quatre agents dels Mossos d'Esquadra de la comissaria de les Borges Blanques han hagut de declarar aquests dies davant la Divisió d'Afers Interns del cos per donar explicacions sobre el seu paper durant el referèndum celebrat el passat 1 d'octubre. Segons ha pogut saber SomGarrigues, es tracta de dues parelles que aquell dia van ser als col·legis electorals de l'Albagés i Cervià, els únics dos pobles de la comarca on va irrompre la Guàrdia Civil per emportar-se urnes i material. 

Suposada passivitat

La citació als quatre agents s'emmarca en les investigacions que està fent Afers Interns arreu de Catalunya per determinar si es van complir les instruccions per impedir l'obertura dels col·legis electorals. A mitjans de novembre, la subdirecció general de Recursos Humans dels Mossos d'Esquadra va informar els sindicats policials que començava una ronda de citacions a diversos agents per aclarir diversos episodis en aquest sentit.

Cap col·legi tancat

L'1 d'octubre, la policia catalana va tancar entre 130 i 140 col·legis electorals a Catalunya, més del doble que la Guàrdia Civil i la Policia Nacional juntes. A diferència dels cossos espanyols, però, ho va fer sense incidents o càrregues policials. En el cas de les Garrigues, però, tots els punts de votació es van poder mantenir oberts, majoritàriament per la presència constant de gent als accessos, en molts casos des de la nit abans o, fins i tot, des de dos dies abans. La gent mobilitzada per evitar el precintatge dels col·legis era molt superior als efectius dels Mossos, que en general van destinar una parella d'agents a cada poble. Segons les instruccions dels comandaments policials, els agents tenien ordres d'actuar segons els principis "de congruència, oportunitat i proporcionalitat" i de "contenció i mediació" i havien d'evitar l'ús de la força si aquest causava un major dany que el que es pretenia evitar. En els dos casos investigats, l'Albagés i Cervià, la Guàrdia Civil va arribar amb una vintena d'agents antidisturbis, disposats a obrir-se pas amb violència, com va passar en molts altres llocs. Finalment, als dos municipis se'ls va facilitar l'entrada sense oposar resistència.