COMARCA
- Castelldans

El gas natural arribarà aquest any als veïns de Castelldans

Una empresa aconsegueix l’interès suficient dels veïns per poder iniciar la instal·lació de les conduccions, a través de les quals es podrà tenir també fibra òptica.

(foto: F.F.)

Després d'algunes sessions informatives, com la que es va fer el 3 de desembre en el marc de la Festa de l'Oli Nou, i del pas de comercials pels domicilis, l'empresa Enerkia té els compromisos suficients de veïns -almenys un 30%- per tirar endavant la instal·lació de gas natural a Castelldans, un dels municipis de la comarca que encara no disposa d'aquest tipus de subministrament energètic. La previsió és que a la primavera comencin les obres, que consistiran en la instal·lació d'un dipòsit darrere de l'antena de telecomunicacions, des del qual baixarà una canonada que, després, es ramificarà pels carrers de la població. "L'avantatge és que no caldrà rebentar voreres, ja que les rases es faran entre la vorada i la calçada", explica l'alcalde, Conrad Llovera, que destaca que tot plegat no tindrà cap cost per a l'Ajuntament.

Entre 300 i 400 habitatges

La instal·lació arribarà davant de tots els edificis del nucli urbà, és a dir, entre 300 i 400 cases, i cada propietari decidirà si s'hi connecta o no. Connectar-s'hi no voldrà dir, però, haver-se de donar d'alta al servei immediatament, sinó que es pot pagar l'entrada de la presa i, quan es vulgui, fer la instal·lació interna. Actualment, els castelldanencs s'abasteixen energèticament o amb bombones de butà, amb gasoil, amb biomassa, amb llenya o amb sistemes elèctrics. Llovera, però, considera que "el gas és més barat i més net que el gasoil" i recorda els "problemes habituals de talls en el sistema elèctric a la comarca de les Garrigues".

També fibra òptica

Una de les coses que ha contribuït a generar interès per la instal·lació és que, al mateix temps, l'empresa posarà fibra òptica per la mateixa canalització. Castelldans pot ser, així, un dels pocs municipis que en disposaran a la comarca. Una situació similar tenen a la Granadella, on si bé la mateixa empresa Enerkia va iniciar tots els tràmits, el Departament d'Energia de la Generalitat va adjudicar el servei a Gas Natural i ara les dues empreses estan en negociacions, amb la idea que l'any que ve es pugui executar el projecte. Altres poblacions que ja tenen gas natural són l'Albagés, Maials, Juncosa o Tarrés, per exemple.