COMARCA

Neix el primer congrés de la Pedra Seca a Ponent

La trobada serà el 23 i 24 de març entre Lleida i Torrebesses, amb representació garriguenca al comitè científic. Un dels objectius, crear un observatori de la pedra seca a Ponent.

(foto: Diputació de Lleida)

El 23 i 24 de març tindrà lloc el primer congrés sobre pedra seca a les Terres de Lleida. L'impulsen l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) i el Centre d'Estudis Comarcals del Segrià (CECS) i es desenvoluparà entre la seu de l'IEI i el Centre d'Interpretació de la Pedra Seca que hi ha a Torrebesses. 

Aquesta és la primera vegada que se celebra un congrés d'aquest tipus a les comarques de Ponent i hi prendran part professionals i experts, que poden presentar les seues comunicacions a la trobada fins al 18 de febrer. Les ponències s'agruparan en tres eixos: el patrimoni arquitectònic de les construccions de pedra seca (tècniques constructives, estat de conservació, tipologia, materials utilitzats, marc legal que les empara), les funcions socials, econòmiques i ambientals d'aquestes contruccions (funcions agrícoles, relacionades amb l'aigua, amb l'hàbitat i els ecosistemes, socials i familiars) i els usos complementaris o eines de protecció (posada en valor d'aquest patrimoni, entitats implicades, finançament de projectes).

Pes garriguenc

A banda de ser una de les comarques de Ponent amb una presència destacada de construccions de pedra seca, les Garrigues tindran un paper rellevant en aquest primer congrés en la composició del comitè científic que l'avala. En formen part Isidre Pinyol, de Juneda, i Josep M. Navàs, de la Granadella, tots dos com a representants del Centre d'Estudis de les Garrigues, el granyenenc Mateu Esquerda, dels Amics de l'Arquitectura Popular, i Mario Urrea, alcalde de Torrebesses. 

Futur observatori

A més de la presentació de les diferents comunicacions dels tres eixos temàtics, el congrés pretén servir també per assentar les bases d'un observatori de la pedra seca a Ponent, un espai que tingui continuïtat més enllà de la celebració del mateix congrés i que esdevingui una branca més de l'IEI. Actualment, quan hi ha congressos o trobades sobre pedra seca a escala nacional, les comarques de Ponent sovint no hi són prou representades per manca d'un interlocutor clar. Amb la creació de l'observatori es vol contribuir a aglutinar i representar aquest àmbit a les Terres de Lleida.