COMARCA
- Sunyer

Multiconsulta a Sunyer

L’Ajuntament posa a consideració de tots els empadronats el nom de vuit carrers o places, entre els quals la de la Constitució, que es podria passar a dir 1 d’octubre. El mateix dia es votarà també una modificació d’impostos per sufragar les festes.

(foto: arxiu)

L'Ajuntament de Sunyer ha convocat per aquest diumenge, 25 de febrer, una consulta múltiple sobre dos blocs i en què podran participar tots els veïns empadronats majors de 16 anys. D'una banda, el consistori posa a consideració el nom de diferents carrers i places, alguns dels quals apareixen a la nova proposta de POUM i encara no han estat batejats, altres que tenen un nom popular però no oficial i altres que es volen canviar per raons polítiques, com és el cas de l'actual plaça de la Constitució.

Prèviament, l'equip de govern explica que ha recollit propostes per a cada carrer o plaça sotmès a votació, i seran les que es podran votar. Entre aquestes, el nom d'1 d'octubre, en referència al referèndum de la tardor passada, és de les més recurrents.

Fa quatre anys, a Llardecans també es va fer una consulta popular per decidir si canviava el nom de la plaça de la Constitució i, en cas afirmatiu, quin es volia posar. L’opció majoritària va ser canviar-lo i posar-l’hi plaça de l’Església. Un altre municipi garriguenc on hi ha una plaça de la Constitució és les Borges Blanques, on els anys 2010 i 2011 es va aprovar al ple municipal el canvi de nom, opció que es va acabar substituint per una consulta limitada als veïns de la plaça, que van empatar; a partir d’aquí, l’equip de govern va decidir no fer cap canvi i no aplicar l’acord de ple. 

Com sufragar les festes majors

Els veïns també decidiran aquest diumenge com modificar els impostors que l'Ajuntament ha plantejat per tal d'eliminar el que fins l'any passat es cobrava per sufragar les tres festes majors del municipi. Es tractava de 40 euros per a la Festa Major de setembre i 6 i 8 per a les dues restants, un impost voluntari que, segons fonts municipals, "no tots els veïns estaven disposats a satisfer i era difícil de cobrar als que s'empadronaven de nou al poble". Per poder mantenir els ingressos a tal efecte, l'equip de govern ha decidit incorporar un nou impost de clavegueram, de 40 € per any i connexió. Tanmateix, aquest impost no cobriria la totalitat d'ingressos que representava el de festes majors, de manera que també ha decidit incrementar un altre impost dels que recapta. La votació servirà, així, per decidir quin és el que s'incrementa, escombraries, circulació o bé meitat escombraries meitat circulació.

El consistori assenyala que la decisió que surti d'aquesta consulta no es podrà aplicar fins el 2019, ja que per a aquest 2018 ja està aprovada la modificació, que s'aplicarà íntegrament a l'impost de circulació.