AGRICULTURA

Les virtuts de l’oli que passen desapercebudes

El DARP anima els productors a incloure l’àcid oleic, els polifenols i la vitamina E en l’etiquetatge dels envasos, cosa que permet la normativa europea des de l’any 2012.

(foto: Xavi Minguella)

Hi ha tres propietats de l'oli d'oliva de la comarca que són beneficioses per a la salut, que es podrien destacar com a tals en l'etiquetatge dels envasos i que, per desconeixement, no es fa. Aquesta és la diagnosi que es va exposar el passat 1 de febrer en una jornada sobre etiquetatge de l'oli organitzada per l'oficina comarcal del Departament d'Agricultura i pel Consell Comarcal a la sala polivalent de la cooperativa de Sant Isidre de les Borges Blanques.

La jornada també va incloure una part sobre normativa, però es va voler fer especial èmfasi en les oportunitats que permet l'etiquetatge a l'hora de destacar propietats nutricionals i saludables i que, a les Garrigues, no s'estan aprofitant, com sí que fan algunes de les grans marques de distribució estatals. "Això, de moment, aquí no es fa. Vam trucar a totes les cooperatives perquè vinguessin, la gent no ho sabia, ni jo mateix", explica Llorenç Canela, delegat del DARP a les Garrigues. L'encarregada d'explicar-ho als assistents va ser Teresa Hernàndez, tècnica de l'Agència de Salut Pública de Catalunya.

Tres mencions

L'autoritat europea de seguretat alimentària (EFSA) té un reglament de l'any 2012 en què estableix tota una llista de missatges autoritzats de propietats dels aliments, que en el cas de l'oli d'oliva són l'àcid oleic -el més present a l'oli-, els polifenols i la vitamina E. Concretament, els missatges que es poden incloure a les etiquetes són, per a l'àcid oleic, "la substitució de greixos saturats per greixos insaturats a la dieta contribueix a mantenir nivells normals de colesterol sanguini. L'àcid oleic és un greix insaturat". Sobre els polifenols, es pot posar que "contribueixen a la protecció dels lípids de la sang davant el dany oxidatiu". I de la vitamina E es pot posar que "contribueix a la protecció de les cèl·lules enfront del dany oxidatiu".

Reclam de venda

Els beneficis de l'oli d'oliva verge extra són relativament coneguts a la comarca, però explicitar-los en l'etiquetatge, a part d'haver d'estar acreditats amb les analítiques, pot esdevenir un valor afegit de cara a la venda del producte. "La vinculació amb la salut és una eina molt potent i aquí ho tenim bé", conclou Canela.