- Les Borges Blanques

L'INS Josep Vallverdú oferirà una part del Grau Superior d’Indústries Alimentàries

A partir del curs que ve s'hi impartirà formació vinculada a l'oli però caldrà completar el grau en altres centres per a obtenir el títol.

(foto: Aj. Borges)

L’institut Josep Vallverdú, de les Borges Blanques, oferirà el curs 2018-2019 una part del cicle formatiu de grau superior d’Indústries Alimentàries, segons van exposar ahir el director dels serveis territorials d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, i el cap del Servei de Programes i Projectes de Foment dels Ensenyaments Professionals, Ferran Castrillo, en una presentació al mateix centre, acompanyats de la directora, Antonieta Bernat, el president del Consell Comarcal, Antoni Villas, i l’alcalde de les Borges, Enric Mir, a més de representants d’empreses i cooperatives del sector a la comarca.

La formació consistirà en 300 hores lectives a l’institut i entre 500 i 1.000 de pràctiques a empreses i cooperatives, que s'han d'acabar d'ultimar, i se centrarà en el procés d’elaboració de l’oli. Per a obtenir el títol del cicle, però, els alumnes que ho desitgin hauran de seguir la formació en altres centres fins a completar les 2.000 hores de què consta el cicle, 1.600 de les quals són lectives. El més proper és l’institut de Guissona (la Segarra) i la resta es troben al Baix Empordà, el Barcelonès i la Garrotxa. A finals de gener, durant la clausura de la Fira de l’Oli i les Garrigues, el director dels serveis territorials d’Ensenyament va parlar de la possibilitat de crear un nou cicle superior d’estudis de l’oli. Tot i que l’oferta presentada finalment és parcial, la directora del centre garriguenc no descarta que els alumnes, que tant poden ser joves com treballadors del sector, rebin un diploma o acreditació. 

Olis i vins i vitivinicultura
Els nous mòduls de formació professional postobligatòria s'afegeixen als de característiques similars que ja s'imparteixen a l'institut Josep Vallverdú, on hi ha el cicle formatiu de grau mitjà d’olis i vins des del curs 2013-2014 i, des del 2015-2016, el superior de vitivinicultura. Ambdós són de dos cursos de durada i en la modalitat dual, és a dir, combinant hores lectives amb pràctiques a empreses.

Els altres àmbits de formació professional que es poden estudiar al centre de les Borges són els cicles formatius de grau mitjà d’administratiu i d’electricitat. L’estiu passat, la decisió del departament d’ubicar a Mollerussa un cicle de grau mitjà de tècnic en pedra natural, que es va presentar a la seu del Consell Comarcal de les Garrigues, va generar malestar entre alguns sectors polítics i professionals de la comarca, que recordaven que la major quantitat d'indústries d'extracció i elaboració de la pedra a la zona es troben a les Garrigues.