HISTÒRIA
- Alfés , Castelldans , Granyena de les Garrigues , Les Borges Blanques

Ja es poden consultar en línia les fotos subhastades dels bombardejos

Les imatges testimonien els efectes de les bombes de l'aviació feixista italiana sobre pobles com Alfés, les Borges, Castelldans i Granyena.

(foto: Arxiu Nacional de Catalunya)

L’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) ja ha posat a disposició del públic general les 121 imatges del dossier Relazione sugli effetti del munizionamento usato dall'aviazione legionaria (dicembre 1938-gennaio febbraio 1939) que va ingressar la setmana passada, després que la Generalitat el comprés en una subhasta el passat 31 de gener [v. SomGarrigues, núm. 469]. Des d’aquest dimarts es poden veure al portal de l’ANC.

Entre les diverses poblacions catalanes que apareixen al dossier, n’hi ha quatre de les Garrigues: Alfés, les Borges Blanques, Castelldans i Granyena, on els combats de l’hivern del 1938-1939 van ser especialment virulents, atesa la importància de la zona en l’avenç franquista per a l’ocupació definitiva de Catalunya. Les imatges, inèdites fins ara, les va fer la mateixa aviació feixista italiana, protagonista dels atacs aeris a la població, a mesura que anaven ocupant municipis. Aquesta voluntat de documentació exhaustiva dels efectes dels bombardejos fa pensar en la visió de la Guerra Civil com un camp de proves de cara a la futura segona Guerra Mundial.

Les fotos les va posar a subhasta a Internet la llibreria Antiquària Farré, de Barcelona, els propietaris de la qual són, precisament, originaris de les Borges. El preu de sortida era de 3.000 euros. El termini acabava el 31 de gener i fins a última hora no hi va haver licitadors, després que el diari Segre publiqués la notícia. Finalment, la Generalitat va adquirir el lot per 3.402 euros i ja va avançar que les dipositaria a l’ANC.