CULTURA
- Les Borges Blanques

L'Espai Macià recorda Pompeu Fabra amb tres Creus de Sant Jordi

Se suma als actes del 150è aniversari del seu naixement amb una jornada de tres conferències aquest dissabte.

El 2018 s'escau amb el 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra (1868-1948), autor de la normativa ortogràfica, gramatical i lèxica del català contemporani, i el govern de la Generalitat ho commemora oficialment, havent declarat el 2018 com Any Fabra. En aquest marc, des de principis d’any s’han anat succeint activitats a diverses poblacions catalanes i aquest dissabte, 12 de maig, és el torn de les Borges Blanques, on l’Espai Macià acull una jornada sobre Pompeu Fabra les següents tres conferències d’estudiosos reconeguts, els tres, amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat:

- 17.30h “Pompeu Fabra, un intel·lectual compromès” a càrrec de Borja de Riquer.

- 18h “Pompeu Fabra, la persona i el patriota”, a càrrec de Jordi Mir.

- 18.30h “Els principis de l'obra lingüística de Fabra en la normativa actual”, a càrrec de Teresa Cabré.

- 19h Col·loqui final amb els assistents.

Borja de Riquer és historiador especialista en Història espanyola i catalana dels segles XIX i XX. Llicenciat a la Universitat de Barcelona el 1968, va fer de professor a la UAB del 1969 al 2015. La Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi el 2017.

Jordi Mir és filòleg, escriptor, professor de català i activista cultural. Ha publicat nombroses publicacions i llibres. Dirigeix, amb Joan Solà i Cortassa, l'edició de l'Obra Completa de Pompeu Fabra. El 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi. Des de 2016 és membre corresponent de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans.

Teresa Cabré és lingüista i filòloga catalana, especialista en lingüística aplicada, lexicologia, morfologia lèxica, lexicografia, terminologia i neologia. Des de 1989 és membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans i des de 2014 hi ocupa la presidència de la Secció Filològica. Actualment també dirigeix la Càtedra Pompeu Fabra de la UPF. El 2015 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi.