COMARCA
- Arbeca

Retornen els llibres enviats per una arbequina a Forcadell i Turull

Volia que els arribessin per Sant Jordi i els responsables de les presons al·leguen motius de seguretat.

Els responsables de les presons d’Alcalá-Meco i Estremera han retornat els llibres que una arbequina, Clara Piqué, va enviar fa unes setmanes a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i al conseller de Presidència Jordi Turull, reclosos e presó preventiva a aquests centres penitenciaris.

“Vaig anar a Correus i vaig enviar dos paquets certificats el 16 d'abril, per tal que els llibres arribessin a destí el 23, diada de Sant Jordi, i avui [ahir], 9 de maig, m’han arribat els paquets retornats sota l’argument que no han passat el control de seguretat”, explica la Clara. “No entenc la raó per la qual uns innofensius llibres de lectura han estat retornats”, diu.

Paquets no prohibits
La legislació penitenciària permet l’enviament de cartes i paquets als interns. A totes les presons hi ha una dependència per a la recollida, control i registre dels enviaments, que poden arribar a ser de fins a 5 kg. Sí que hi ha un catàleg d’objectes no autoritzats, però es tracta dels que “poden suposar un perill per a la seguretat, l’ordenada convivència o la salut, les drogues tòxiques i estupefaents, així com els que requereixen una manipulació de risc en el control”, diu la normativa.

Tampoc està permès introduir diners de curs legal o aparells electrònics com telèfons mòbils o mp3. En cap cas es fa referència als llibres com a material no autoritzat. No obstant això, són nombrosos els casos en què els presos polítics catalans no han pogut rebre llibres o revistes, que han estat retornats als remitents amb el mateix argument del control de seguretat.

Roses no permeses
Precisament per Sant Jordi, una iniciativa ciutadana sorgida a les Borges va voler fer arribar 200 roses a la presó d’Alcalá-Meco, tant per a Carme Forcadell i Dolors Bassa com per a la resta d’internes, però els responsables del centre tampoc van voler registrar-les i es van acabar penjant en una reixa exterior del recinte.