COMARCA, POLÍTICA

L’únic segell de transparència a la comarca continua sent el de les Borges

La UAB atorga els guardons de 2017, en què altres ajuntaments garriguencs milloren però no de forma suficient. La Diputació de Lleida és l'única de les quatre que no el té.

(foto: Aj. Borges)

El 25 d'abril es va fer a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l'acte d'entrega dels guardons InfoParticipa a la qualitat i transparència de la comunicació pública local del 2017 -l'anomenat segell de transparència- i, un any més, l'Ajuntament de les Borges continua sent l'única administració local a les Garrigues que disposa del segell, ja que compleix amb el 85% dels 52 indicadors que exigeix la UAB; concretament, està al 86,5%, la mateixa xifra que l'any anterior. Tots els altres ajuntaments garriguencs i també el Consell Comarcal estan molt per sota en grau de compliment. El segon, per exemple, és la Granadella, amb un 36,5%, seguit de Juneda (32,6), Arbeca (28,8) i els Torms (25), que tot i haver millorat posicions, estan lluny encara del mínim establert per la UAB. El Consell Comarcal compleix un 22,4% dels indicadors i en tota la província només hi ha un altre Consell, el del Pla d'Urgell, que està per sota. Quant a diputacions, tant la de Barcelona com la de Girona i Tarragona han revalidat el segell ja obtingut l'any passat, amb percentatges entre el 87 i el 95%, mentre que la de Lleida es manté en el 53%.

A pas molt lent
En total, han rebut el segell 92 ajuntaments, quatre consells comarcals i tres diputacions. Tot plegat representa poc més del 10% d'ens locals de Catalunya, una evolució que des de la UAB es considera "positiva però molt lenta".

Fals segell el 2015
Amb el segell rebut a la jornada del 25 d'abril, l'Ajuntament de les Borges revalida el reconeixement obtingut l'any anterior. Diferent va ser la situació el 2015, quan l'equip de govern va assegurar que havia obtingut el segell per primera vegada, tot i que en realitat no el tenia. L'anunci es va produir quatre dies abans de les eleccions municipals i la vigília del debat electoral entre candidats, on el candidat de la CUP va qüestionar l'anunci. En les setmanes prèvies, el consistori borgenc havia fet un esforç per complir alguns indicadors nous però es va quedar al 51%, lluny del 85% necessari. En conseqüència, no havia rebut cap guardó en cap acte oficial, com van confirmar uns dies després fonts de la UAB.