COMARCA

Compromís amb un poble oblidat

El programa 'Vacances en pau' busca famílies per acollir durant dos mesos d'estiu nens i nenes sahrauís d'entre 10 i 12 anys per tal que puguin sortir dels camps de refugiats.

(foto: Vacances en pau)

Part de la població sahrauí ha estat més de 40 anys vivint en campaments de refugiats en una zona desèrtica al sud-oest d'Algèria, al voltant de la població de Tindouf. Hi són des que el 1975 hi va haver l'anomenada Marxa Verda organitzada per Hassan II, amb 350.000 marroquins disposats a ocupar el Sàhara Occidental. Tot i els intents de convocar referèndums d'autodeterminació i d'haver-hi hagut converses sota l'auspici de l'ONU, el poble sahrauí continua atrapat als campaments sense perspectives de millora.

Des de mitjans dels anys 80, el Front Polisario, en col·laboració amb diverses associacions solidàries, té en marxa el programa Vacances en pau, per facilitar als infants refugiats una estada temporal fora dels campaments i millorar-ne la qualitat de vida.

Reactivar les Garrigues
A la nostra comarca, el programa es va dur a terme des de finals dels 90 fins a l'any 2012. Van ser 15 anys amb una mitjana de 5-6 infants acollits cada estiu i hi van participar famílies de les Borges, Juneda, l'Albi, Cervià, Vinaixa, els Omellons, etc. Des d'aleshores, però, no hi ha hagut més acollides, tot i que el programa s'ha mantingut en l'àmbit de Catalunya, on s'acullen uns 400 nens i nenes. Ara, la Delegació Sahrauí de Catalunya vol intentar reactivar les acollides també a les Garrigues, on es preveu fer actes de sensibilització en les properes setmanes.

Benestar i vincles
Un dels objectius generals de Vacances en pau és mantenir viu el focus ciutadà, mediàtic i polític sobre la situació en què es troba el Sàhara Occidental, que reclama el dret a l'autodeterminació i la tornada al seu país, però en l'àmbit particular es vol que l'experiència serveixi per facilitar l'apropament entre dues cultures, crear vincles familiars durant l'acolliment i que habitualment perduren després, allunyar els menors de les altíssimes temperatures de juliol i agost als campaments -on es poden assolir els 50 graus-, poder canviar un temps la seua alimentació i accedir a un reconeixement mèdic per detectar possibles afeccions.

Tot i que en anys anteriors es podien acollir infants des dels 6 anys, actualment el programa se centra en aquells d'entre 10 i 12, amb la possibilitat de tenir el mateix nen o nena cada estiu dins d'aquesta franja d'edat. En cas que una família vulgui acollir, la Delegació Sahrauí a Catalunya s'encarrega de trobar finançament per les despeses del viatge de l'infant i el trasllat al municipi, tramitar la targeta sanitària, una assegurança de responsabilitat civil i organitzar les revisions mèdiques i activitats lúdiques. La família, per la seua banda, es responsabilitza dels infants i el seu benestar i d'assistir a les activitats conjuntes que s'hagin programat i a les visites institucionals, pensades per donar visibilitat social i política a un problema oblidat.

Sílvia Vilamajó. Les Borges Blanques.

"Són infants que respecten molt la gent gran i els petits"

Qui vau acollir?
Primer una nena durant més de 3 anys. No és l'habitual, però tenia un problema al cor i la vam operar. Després n'hem tingut altres.

Quin balanç fas de l'experiència?
Molt enriquidor. De problemes n'hi ha, com qualsevol nen, però res greu. No em penedeixo de res, al contrari. És un poble oblidat i a mi les injustícies em rebenten.

Ho recomanes?
Sí, clarament. Els teus aprenen que no tot és opulència i ells es bolquen amb la família, respecten molt la gent gran i els petits.

Ramon Miró. L’Albi.

"Acollir és molt positiu, sobretot pels que obrim la nevera i la tenim plena"

Qui vau acollir?
Primer un nen i després una nena. Ella era un cas extraordinari, una bellíssima persona.

Quin balanç fas de l'experiència?
Molt positiu, sobretot pels que quan obrim la nevera la veiem plena, pels que ens sembla que tot va bé. 

Ho recomanes?
Segons les circumstàncies que tinguis, perquè has d'estar al costat de l'infant. Si ets una parella que els dos treballeu tot el dia és difícil, però si a casa tens familiars, sí.