Enxampen un furtiu garriguenc que posava paranys prohibits a l'Albi

Els Agents Rurals feia dos anys que anaven darrere del cas i treballen en dos més en altres termes.

Efectius del Cos d'Agents Rurals han enxampat in fraganti un presumpte caçador furtiu a qui feia dos anys que anaven darrere. L’actuació ha tingut lloc al terme de l’Albi, on l’investigat, veí del poble del costat, havia posat dotze llaços il·legals per atrapar fauna. El llaç és un mètode no autoritzat, pel patiment que provoca a l’animal capturat, que mor després d’una agonia per desagnament, deshidratació o asfíxia; és un mètode, a més, no selectiu, de manera que hi pot quedar atrapat qualsevol espècie, no només les cinegètiques, sinó també gossos o teixons.

Les investigacions van començar l'any 2016 precisament arran de la denúncia d'una persona a qui el gos va quedar atrapat en una d’aquestes trampes quan passejava. D’aleshores ençà, els Agents Rurals n’han intentat determinar l’autoria, però l’expertesa i les precaucions que prenia la persona identificada, a qui els responsables del cos defineixen com un “professional”, ha perllongat la investigació.

L’ús d’aquests paranys, i l'elevat nombre que n’hi havia, poden constituir un delicte castigat amb penes d’entre quatre mesos i dos anys de presó, així com la inhabilitació per caçar entre un i tres anys. Actualment, els Agents Rurals investiguen dos casos similars més a les Garrigues, a altres termes municipals.

Col·laboració ciutadana
Donada la dificultat d’enxampar els infractors, els Agents Rurals demanen que qualsevol veí que trobi llaços els avisi, una col·laboració que també demanen a les Àrees Privades de Caça. “Al final, la fauna cinegètica és propietat dels titulars de les àrees i caçar-los al marge de l’autorització d’aquests és com un furt, a sobre, amb mètodes prohibits”, expliquen fonts del Cos. Cada Àrea Privada de Caça té un pla d’aprofitament cinegètic que dóna dret a explotar la fauna de caça que hi ha, les espècies autoritzades i amb mitjans legals, que són arma de foc o fura. Només en casos molt excepcionals, de danys a l’agricultura, es podria arribar a autoritzar el paranyer amb llaços, uns llaços anomenats ecològics, que tenen un topall que evita l’asfíxia.