CULTURA

El Guitar Festival entra per primer cop a les Històriques

La setena edició del cicle de guitarra clàssica s’inaugura avui al Cogul i passa enguany per Torrebesses, on es presenta un nou projecte al mas on va viure Emili Pujol.

Hi haurà concerts en diferents pobles durant tot el juliol i l’agost. FOTO: Xavi Minguella

El Garrigues Guitar Festival ja és aquí. La setena edició d'aquesta iniciativa que organitza el Consell Comarcal comença avui, 6 de juliol, al Cogul, un emplaçament que no s'ha triat a l'atzar sinó que vol ser el vincle del festival amb l'Any Europeu del Patrimoni Cultural que es commemora enguany. No en va, tampoc, el disseny del cartell i del programa inclouen motius de les pintures rupestres de la roca dels Moros. Aquest primer concert el protagonitzaran la cantautora Lídia Pujol i el guitarrista Guillermo Rizzotto, en un espectacle concebut especialment per a l'ocasió, amb les pintures del Cogul com a referent argumental.

Travessar la 'frontera'
Per primera vegada en set anys, el festival surt de la comarca administrativa i entra també als pobles de les Històriques; concretament, a Torrebesses, municipi amb un vincle directe amb Emili Pujol (1886-1980), mestre, musicòleg, pedagog i compositor. Pujol va néixer a la Granadella però va viure també en un mas al terme de Torrebesses, mas Janet, on es recollia i inspirava i d'on van sorgir gran part de les seues peces per a guitarra. Així, el 14 de juliol es farà una visita al mas, on es presentarà un projecte per convertir l'indret en un espai de natura, recerca i estudi. "En el futur, podria esdevenir un possible punt de trobada de cursos internacionals", explica Jordi Pizarro, coordinador del Cercle Guitarrístic a Catalunya i responsable artístic del festival. L'endemà, dia 15, es farà una passejada guiada pels escenaris vitals de Pujol a la Granadella, com la seua casa natal, es projectarà un documental sobre la seua figura i, finalment, actuarà el músic francès Arnaud Dumond, deixeble del mestre granadellenc i vingut expressament per a l'ocasió.

Tot l'estiu
La programació del Garrigues Guitar Festival s'allarga durant tot el juliol i agost, i encara hi ha programat un últim concert el 8 de setembre, amb el duo Aryaga al celler Mas Blanch i Jové, de la Pobla. Un total d'onze pobles acolliran algun dels concerts previstos, entre els quals destaca, per exemple, el de Luis Alejandro García, el 28 de juliol a Vinaixa. Garcia és el guanyador de l'últim Certamen Internacional de Guitarra de Barcelona Miquel Llobet i és un dels joves músics més brillants de la seua generació. També destaca l'actuació de Fexart Trio, l'11 d'agost a la Floresta, on es podrà gaudir de la veu prodigiosa de la soprano peruana Ximena Agurto, o la barreja de clàssica i jazz que hi haurà al celler Vinya els Vilars d'Arbeca, el 25 d'agost.