POLÍTICA
- Les Borges Blanques

Les Borges obre a la decisió popular el 0,7 % del pressupost

La ciutadania podrà decidir inversions per un valor total de 50.000 euros del pressupost 2019. Es preveu que el procés culmini a finals d’aquest any.

Regidors i tècnics a l’acte de presentació del projecte de pressupost participatiu. FOTO: Aj. de les Borges Blanques

L'Ajuntament de les Borges reservarà una partida de 50.000 euros dels pressupostos del 2019 per a inversions que decideixin els veïns fruit d'un procés de participació ciutadana que es va donar a conèixer el 4 de juliol a la Casa de la Cultura, en una sessió amb escassa assistència. La xifra representa aproximadament un 0,7% de la mitjana dels pressupostos dels últims anys.

Calendari del procés

El procés de decisió de la finalitat d'aquests 50.000 euros inclou diferents fases i hi poden participar els majors de 16 anys empadronats a les Borges els últims dos mesos. La primera fase, del 5 al 27 de juliol, és la recollida de propostes, que es poden presentar omplint un formulari disponible a les oficines municipals o online al blog participacioborgesblanques.blogspot.com. Les propostes han de ser en àmbits de competència municipal, d'interès general, no poden suposar la contractació de nou personal i no poden ser plurianuals. Un cop recollides, una comissió formada per tècnics municipals, l'alcalde i regidors en seleccionarà 15 segons ordre d'arribada i les traslladarà als serveis tècnics per tal que les avaluïn tècnicament i econòmicament. A mitjans de setembre, les propostes finalistes es presentaran a la ciutadania, que en podran votar un màxim de tres per persona i, un cop fet l'escrutini, se seleccionaran les guanyadores i s'aprovarà la distribució de pressupost al següent ple. L'equip de govern es compromet que el resultat sigui vinculant i a fer-ne un seguiment per tal que s'executi correctament.

La CUP demana ampliar-ho

La CUP de les Borges ha felicitat l'equip de govern per la iniciativa però considera insuficients els 50.000 euros i demana "anar més enllà del 0,7%". La formació lamenta, en un comunicat, que la presentació del procés es fes "només dos dies abans, amb el resultat d'una molt minsa assistència" i recorda un dels punts del protocol estableix que l'Ajuntament "farà una campanya informativa prèvia a la convocatòria del procés de participació on s'explicarà la necessitat de realitzar-lo i convidant la ciutadania a participar-hi". "Tenint en compte el poc temps, la poca informació i el fet de ser en ple estiu, demanem que s'allargui el període de presentació de propostes", diu la CUP, que també assenyala un error del web no permet descarregar el formulari de propostes.
El passat dia 10, posteriorment al comunicat de la CUP, el consistori va repartir fulletons informatius sobre el funcionament del procés i formularis de propostes als domicilis de la població.