ECONOMIA
- Juncosa

El sector boví posa el focus en la gestió dels antibiòtics per mantindre l’excel·lència

Tant en les administracions europees com en les regionals hi ha una inèrcia per tal de reduir l’ús d’antibiòtics i anar ampliant de forma progressiva la normativa de benestar animal.

Vedells rumiant(s). FOTO: RitaE

Dins el marc de la XXXIV Setmana Cultural, el consistori de Juncosa va organitzar la tercera edició de les jornades agrícoles-ramaderes on va destacar-hi la conferència realitzada pel veterinari de la Corporació Alimentària de Guissona, el senyor Antonio Sánchez, que va desgranar un tema emergent en la cria d'animals de granja com és l'assumpció de certes mesures i recomanacions a favor de la reducció i l'ús racional d'antibiòtics en el procés d'engreix del bestiar, en aquest cas, del boví.

Percepció i procés de treball

En la conferència realitzada per Sánchez es va parlar sobre el pla d'àmbit nacional per fer un ús més racional dels antibiòtics, que es preveu que a partir del mes de gener de l'any 2019 apliqui una normativa més estricta. Seguint la inèrcia d'una producció de carn "saludable, cent per cent fiable i de confiança". També es va tractar un aspecte el qual, en els darrers mesos, la Unió Europea hi està posant el focus: les resistències bacterianes en el cos humà. Segons explica Sánchez, aquestes resistències venen tant d'una forma natural, generada pel propi cos, com a través d'un ús excessiu d'antibiòtics. Per això és important que a les granges se n'apliqui una justa mesura. "Les solucions les donarà un canvi de la percepció i de la forma com s'ha de treballar a les granges" explica Sánchez, i tot detallant les possibles solucions en aquest sentit, apunta: "Les malalties sempre hi seran, al final formen part de la vida, però amb una presència constant del veterinari a l'explotació i una higiene periòdica de les instal·lacions podem minimitzar-les. Això revertirà en un menor ús d'antibiòtics, ja que els problemes estaran més localitzats". Sánchez reconeix que cada cop s'inverteix menys en la investigació d'antibiòtics específics per a animals i que és possible que en els pròxims anys hi hagi restriccions d'alguns dels que avui en dia s'utilitzen, per això remarca la importància creixent que tindran els veterinaris a curt i mitjà termini. "El fet que el veterinari estigui més a sobre de la cria dels animals influirà a detectar abans les malalties i així poder aplicar tractaments menys invasius, aquí la major professionalització del ramader també hi tindrà un aspecte cabdal; volem mantenir i consolidar el nivell d'excel·lència actual".