POLÍTICA
- Les Borges Blanques

Enric Mir: "Hem de dialogar amb els representants espanyols i exigir-los el que ens correspon"

L’alcalde de les Borges rep el subdelegat del govern espanyol, José Crespín, a qui ERC i CUP acusen de representar el 155. El consistori fa retirar cartells en contra de la seva visita.

(foto: Aj. Borges)

L’alcalde de les Borges, Enric Mir, ha rebut aquesta tarda el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, nomenat recentment després del canvi d’executiu de Madrid. La visita venia precedida per l’anunci de la plantada dels grups municipals d’ERC i la CUP, convidats a la reunió, al considerar que Crespín representa un Estat que nega el dret a decidir dels pobles. Ambdues formacions recordaven el suport del partit de l’ara subdelegat –i anterior cap de gabinet d’Àngel Ros– a l’aplicació de l’article 155 i qualificaven la rebuda de contradictòria amb el que es manifesta a cada concentració davant de l’Ajuntament per exigir l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats. La CUP, a més, recordava que Crespín va agredir al març una ciutadana en el transcurs d’una protesta dels CDR a Lleida.

Sobre aquests posicionaments, Mir ha manifestat que "si bé em sembla coherent l'actitud de la CUP, donada la seva intransigència i radicalitat habitual, no entenc la posició incoherent d'ERC, ja que a Madrid i al Parlament català demanen diàleg, distensió i consens i aquí fan seguidisme dels postulats més intolerants". "Mentre Catalunya no sigui un Estat independent, hem de dialogar amb els representants espanyols i exigir-los el que ens correspon per l'aportació que encara hi fem", ha afirmat l'alcalde.

A la trobada, el primer edil borgenc ha exposat al subdelegat “tres temes de vital importància”, com el desdoblament de la carretera N-240, la col·laboració econòmica de l’Estat amb les obres del futur teatre i el malestar de la majoria de la societat borgenca per la situació dels presos polítics i els exiliats. Fonts municipals indiquen que Mir ha lamentat també el suport del PSOE i del PSC a l'aplicació de l'article 155, “que ha tingut uns efectes perversos en el funcionament de moltes entitats i consistoris lleidatans”. Per la seva banda, Crespín ha agraït a l'alcalde "la predisposició a la trobada i la fermesa a mantenir-la malgrat la disconformitat manifestada per altres formacions polítiques" i ha assenyalat que "Enric Mir anteposa l'interès de la ciutadania per poder treballar plegats amb el govern de l'Estat malgrat les diferències ideològiques".

Retirada de cartells
A banda d’ERC i la CUP, el Comitè de Defensa de la República (CDR) de les Borges havia criticat també la visita de Crespín i lamentava “que es fes com si res”. El col·lectiu havia penjat uns cartells a les immediacions de l’Ajuntament en què es deia “Crespín no ets benvingut. Fora colpistes del nostre poble”. Pocs minuts abans de l’arribada del subdelegat, la Policia Local els ha retirat tots.