COMARCA, CULTURA
- Arbeca , La Floresta

La Ruta dels Cardona promou la Floresta i Arbeca a través de la història dels castells

El castell de la Floresta està a punt per rebre visites. Foto:Arxiu

Els ajuntaments d’Arbeca i de la Floresta han presentat de forma conjunta la Ruta dels Cardona, una ruta que porta el turista a visitar els dos municipis i els seus dos monuments més emblemàtics: els castells.

L’acte de presentació de la ruta dels Cardona va tenir lloc el passat 30 d’abril a la Sala de Plens de l’Ajuntament d’Arbeca amb una assistència d’unes 40 persones. L’acte va consistir en una xerrada amb els ponents Joan J. Busqueta i Francesc Rodríguez Bernal, ambdós professors d’Història de la Universitat de Lleida, UdL, coneixedors de la nissaga dels Cardona i que van parlar de la història dels Cardona i dels seu lligams amb la nostra comarca i de la importància de la família dels Cardona a tot Catalunya, ja que era una de les famílies més importants i influents d’aquells temps.

La Ruta dels Cardona ha estat possible gràcies a la unió d’esforços entre els ajuntaments d’Arbeca i de la Floresta, així com de diverses entitats com l’associació d’Amics dels Castell de la Floresta. 

El fil conductor és aquesta família, els Cardona, que van viure a cavall de les seues dues residències. D’una banda, a Arbeca on s’hi troba situat el Castell-Palau, la casa familiar, un castell de planta quadrada envoltat per un fossat i presidit per la torre de l’Homenatge. I de l’altra a la Floresta on s’hi troba el castell, que era lloc d’estiueig i el complement perfecte a la funció residencial del Castell-Palau d’Arbeca.

La iniciativa vol  oferir al visitant una millor coneixença de les dues poblacions i que pugui visitar les dues construccions, sempre acompanyats de guies. Per fer-ho cal concertar visita. De fet, s’han editat un tríptics amb informació sobre els dos castells, així com amb informació complementària de les dues poblacions. Es presenten, doncs, llocs alternatius i complementaris de visita com la Fortalesa dels Vilars en el cas d’Arbeca a més de la Font de la Juliana o la Capella. En el cas de la Floresta el fulletó inclou la galeria d’art Edith Shaar, la Creu del Pla o el Pou del gel.

Les visites han de ser concertades i no es descarta ampliar l’oferta a altres municipis, tant de la comarca com de fora “tenint com a llaç conductor els Cardona”, apunta Jaume Salla dels Amics del Castell de la Floresta.

Aquesta oferta turística ja funciona i per participar-hi només cal telefonar als respectius ajuntaments.