COMARCA

La comarca commemora el referèndum de l'1 d'octubre

21 pobles, com a mínim han preparat actes de record d'aquella jornada marcada per la violència policial i la defensa ciutadana de les urnes.

(foto: Xavi Minguella)

Dilluns que ve es compleix un any del referèndum d’independència convocat pel Govern de la Generalitat i que va marcar un abans i un després en la història social política del país. La violència policial i la defensa pacífica però determinada de les urnes per part dels ciutadans van ser els protagonistes de la jornada arreu del país.

A les Garrigues no es va arribar a tancar cap punt de votació. Les multituds congregades des de la matinada als col·legis electorals va fer que els Mossos d’Esquadra renunciessin al dany major que hauria provocat una intervenció violenta per precintar els col·legis electorals. La Guardia Civil i la Policia Nacional, en canvi, sí que van apallissar votants a diversos punts de Catalunya. A les Garrigues, la Guardia Civil va fer acte de presència a Cervià i l’Albagés, però tampoc va poder evitar les votacions.

Un any després, molts municipis recordaran l’1 d’octubre amb actes diversos. L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), per exemple, ha distribuït unes plaques amb el lema “Aquí vam votar, aquí vam guanyar” per ser instal·lades als pobles. Per la seva banda, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha fet arribar una lona amb la paraula “Republiquem” als 786 ajuntaments associats per tal que la pengin al balcó de l'edifici consistorial i ha redactat un compromís, que també s'ha enviat als ajuntaments, per a que el llegeixin el dia 1.

A les Garrigues, com a mínim 21 pobles han anunciat les activitats que duran a terme, alguns el diumenge 30 de setembre, altres el dilluns dia 1 i altres els dos dies (en el cas dels Torms, els actes es fan el dia 6). Són les següents:

LES BORGES BLANQUES
Dissabte 29 de setembre: el CDR de la població fa una crida a acompanyar el Centre Excursionista Borges-Garrigues a penjar l’estelada al cim dels Bessons. Sortida: 8h, a la placeta del Terrall.
A les 17h, es prepararà un mural, amb la participació de nens i nenes i berenar popular.
Diumenge 30 de setembre: a les 11h, s’acabarà de pintar el mural reivindicatiu.
Dilluns 1 d’octubre: al pavelló de l’Oli, trobada de veïns i veïnes per posar en comú les sensacions del referèndum, col·locació d’una placa commemorativa de l’1 d’octubre i crema simbòlica d’una presó. Hi haurà venda de reproduccions del premi Olivera d’Or al Garriguenc de l’Any, que va ser “pels qui van fer possible l’1 d’octubre” signades per Txell Bonet i projecció de fotos d’aquell dia.

Dissabte 29: l’Espai Macià i Edicions de l’Albí organitzen a les 20h un recital de poemes sobre l’1 d’octubre amb motiu de la presentació del llibre “La terra sagna”.

JUNEDA
Diumenge 30 de setembre, a les 19h, al Teatre Foment, l’ANC convida a la representació de “Els últims dies de la Catalunya republicana”, basada en l’obra d’Antoni Rovira i Virgili.
De 12h a 15h, a la plaça Melis, vermut “groc”.
Dilluns 1 d’octubre, a les 20h al Parc 1 d’octubre: narració experiències, imatges inèdites, música en viu, lectura de textos i recreació simbòlica d’aquell dia.

ARBECA
Dilluns 1 d’octubre, a la sala República: exposició de fotos d’aquell dia (19h), descoberta de placa commemorativa i lectura de manifest (20h), música en viu amb Montse Safont i sopar popular amb entrepans de llonganissa.

CASTELLDANS
Diumenge 30 de setembre, a la plaça 1 d’octubre: vermut (12h), construcció d’un mural de fotos d’aquell dia i tallers de cartes als presos i de llaços.

Dilluns 1 d’octubre, a la plaça 1 d’octubre (19h): exposició del mural de fotografies i sopar “republicà”.

LA GRANADELLA
Diumenge 30 de setembre, al Centre Cívic: descoberta de la placa Centre 1 d'Octubre (12h), xerrada-col·loqui (12.15h) i vermut, exposició de fotos i peana commemorativa amb l'urna del referèndum (13.30h).

L’ALBI
Diumenge 30 de setembre (19h), al local de la gent gran: lectura de manifest, projecció de documental sobre l’1 d’octubre i berenar solidari, destinat a la caixa de solidaritat per als presos polítics i exiliats.

CERVIÀ
Dilluns 1 d’octubre, a les 18.30h: inauguració de l’espai 1 d'octubre, obra de teatre “Lo preu de dormir tranquils” amb la companyia Cassigalls, parlaments i sardinada popular. Els beneficis es destinaran a l’Associació Catalana pels Drets Civils de familiars de presos polítics i exiliats.

L’ALBAGÉS
Diumenge 30 de setembre: esmorzar (9h), tallers de cartes als presos, de llaços i de flors (10.30h), creació d’un mural amb imatges del referèndum, lectura de manifest i cant dels Segadors, vermut “republicà” i dinar “republicà”.

VINAIXA
Dilluns 1 d’octubre, davant de l’Ajuntament (19h): taller de cartes, lectura de poesia, exposició de fotos d’aquell dia, inauguració del “racó de l’1 d’octubre”, parlaments, manifest i xocolatada.

EL SOLERÀS
Diumenge 30 de setembre: esmorzar (9h), caminada popular (10h), campionat de tennis taula i vermut (11.30h). A continuació, dinar de colles davant de l’Ajuntament i, a la tarda, presentació del llibre "Els fets de l'1 d'octubre" (18.30h) i sessió de cinema familiar (20h).

ELS TORMS
Dissabte 6 d’octubre: vermut popular (11h) i xerrada amb la periodista i advocada Beatriz Talegón. A la tarda (17h), taller “groc” de diverses manualitats i votació per presentar la proposta a l’Ajuntament per posar el nom d’1 d’octubre a la terrassa del Casal.

GRANYENA
Diumenge 30 de setembre, davant de l’Ajuntament i del pati de l’escola: esmorzar solidari (9h), lectura de manifest i votació simbòlica amb desitjos.

FULLEDA
Diumenge 30 de setembre, a la biblioteca (19h): trobada per recordar el referèndum, lectura de manifest i inauguració d’una placa commemorativa.

EL VILOSELL
Diumenge 30 de setembre: l’ANC convoca un vermut solidari (13h), lectura de manifest i col·locació d’una placa commemorativa al lloc de votació. A la tarda (18h), projecció del documental “El primer dia d’octubre”.

LA POBLA DE CÉRVOLES
Diumenge 30 de setembre, a la plaça de les Pobles (13h): vermut i lectura de manifest.

LA FLORESTA
Diumenge 30 de setembre: dinar popular.

MAIALS
Dilluns 1 d'octubre, a la plaça Eliseu Sales (17h): xocolatada popular. Seguidament, descoberta d'una placa commemorativa de l’1 d'octubre i lectura de manifest.

ALCANÓ
Diumenge 30, al carrer Major: esmorzar (9h), jocs “sediciosos” (10h), inauguració del Pati 1 d'octubre (11.30h), vermut solidari (12h), dinar “groc” (14h), “documentides” (16h), parlament d'”astovats” (17h) i cloenda “Enllacem la República” (18h).

SARROCA
Dilluns 1 d’octubre, a la plaça de l'Ajuntament: berenar, cantada, trobada per compartir sensacions d’aquell dia, exposició fotogràfica i descoberta d’una placa commemorativa.

TORREBESSES
Diumenge 30 de setembre: sortida en comitiva amb gralles i tabals cap al Tossal (17h) per hissar de l'estelada, lectura de manifest i presentació propers actes (17.30h). A l’acabar, coca i xocolata.

LLARDECANS
Diumenge 30, a les 10h, l’ANC convoca un esmorzar popular i descoberta d’una placa commemorativa.