HISTÒRIA
- Almatret

Almatret homenatja els veïns víctimes de la Guerra Civil i del bombardeig del 12 d'octubre

En un acte aquest dissabte, on també s'inaugurarà la senyalització del Cingle de la Pena, pertanyent a la línia fortificada del Cinca construïda el 1938.

(foto: Aj. Almatret)

L'Ajuntament d'Almatret i el Centre d'Estudis Comarcals del Segrià (CECS) organitzen aquest dissabte, 13 d'octubre, una jornada de divulgació del patrimoni del municipi coincidint amb les Jornades Europees del Patrimoni i la commemoració, enguany, del 80è aniversari de la batalla de l'Ebre. L'activitat principal és una ruta guiada pels espais de memòria de la Guerra Civil, durant el transcurs de la qual es realitzarà un homenatge a tots els veïns víctimes del conflicte i, especialment, a les  víctimes del bombardeig aeri que va patir el municipi el 12 d'octubre de 1938, ara fa 80 anys. Hi van morir 14 civils. Les autoritats locals col·locaran una placa de record al monòlit de l'ermita de Sant Joan. Aquell mateix dia, el poble veí de Maials també va rebre l’atac aeri dels franquistes, que es recorda també amb una placa a la part alta del nucli urbà.

L'itinerari finalitzarà a l'espai del Cingle de la Pena, on s'inaugurarà la senyalització promoguda per l'Ajuntament per facilitar la interpretació de les restes bèl·liques de la zona, pertanyents a la línia fortificada del Cinca, construïda el 1938, i el paper d'Almatret dins la batalla de l'Ebre, l'únic municipi de les comarques de Ponent que hi va tenir un paper protagonista. Per Almatret, el dia de l'inici de l'ofensiva, el 25 de juliol de 1938, hi van creuar tropes en barques i, sobre passarel·les flotants, molts d'ells adolescents de la lleva del biberó.

La ruta anirà a càrrec de l'empresa de serveis de memòria Terra Enllà. Un dels seus socis, Andreu Caralt, és l'autor de la recerca 'La guerra civil a Almatret (1936-1939), cruïlla dels fronts de l'Ebre i el Segre', que ha permès senyalitzar el Cingle de la Pena amb panells interpretatius. L'activitat s'iniciarà a les 10 a la plaça Major. La jornada continuarà a la tarda, a les quatre, amb la visita de dos espais museístics d'Almatret: la galeria d'escultura i heràldica de Jordi Fornós i el museu de Pepe Guillermo, que compta amb una magnífica col·lecció etnològica d'eines de la vida al camp. La jornada és gratuïta i els interessats poden inscriure’s enviant un correu a cec.segria(ELIMINAR)@gmail.com o trucant al telèfon 618 835 187.