URBANISME
- Les Borges Blanques

Un altre Tots Sants sense un accés segur al cementiri de les Borges

Fa vuit anys que hi ha un projecte de passeig amb voreres, bancs i arbrat que va quedar sense executar. El consistori posa un autocar gratuït el dia 1.

Aquest dijous arriba una nova festivitat de Tots Sants i els veïns de les Borges que vulguin o no tinguin altra opció que anar a peu al cementiri a ofrenar els seus difunts s’hauran de continuar jugant la vida. El recinte està situat a 1 km, aproximadament, del centre urbà i l’única manera d’accedir-hi caminant és creuar dues vegades una rotonda o creuar directament la carretera de Puiggròs en un revolt amb poca visibilitat, no senyalitzat i on els vehicles solen circular a velocitats elevades.

Projecte perdut
La manca d’un accés al cementiri per a vianants té l’origen en les obres de supressió del pas a nivell del ferrocarril i, de retruc, la construcció de la variant nord, que va durar anys. Retards, paralitzacions i queixes van protagonitzar la primera dècada del segle XXI. Les negociacions eren a múltiples bandes: Renfe i Estat, Generalitat, veïns. Es van estudiar diverses opcions i, finalment, es va optar pel pas elevat de vehicles i un de subterrani de vianants per creuar la via. Totes les opcions coincidien en una cosa: la necessitat d'habilitar un pas de vianants fins al cementiri. El projecte hi era i concretava un ample de vorera de tres metres, instal·lació d'enllumenat públic, arbres i bancs, però les obres del pas a nivell i de la variant van acabar a finals de l'any 2010 i tota aquesta part per a vianants va quedar sense fer. Han passat vuit anys i tot continua igual.

Reclamat pels ciutadans
Una de les propostes més votades al procés participatiu impulsat pel consistori aquest estiu i tardor per decidir on destinar 50.000 euros del pressupost municipal de 2019 ha estat, precisament, hablitar un passeig cap al cementiri amb bancs i arbrat, que ha quedat en segona posició, amb més de 170 vots. És probable que la primera opció (un carril bici que uneixi els centres escolars) esgoti la partida disponible i, per tant, l’accés al cementiri quedi, de nou, fora d’execució si el consistori no l’inclou en alguna altra partida.

Transport gratuït
Per als qui no disposen de vehicle, hi ha l’opció d’anar i tornar del cementiri amb un autocar gratuït que posa l’Ajuntament, amb sortida i arribada a la plaça Europa cada mitja hora aproximadament (de 9 a 2/4 de 2 i de 3 a 6 de la tarda). També és el cas d’arbeca, on el cementiri es troba a 1,5 km del nucli urbà i el consistori contracta un servei gratuït de taxi que surt davant de l’Ajuntament per anar i tornar del recinte funerari, tant el dimecres 31 (de 2 a 6 de la tarda) com el dijous 1 de novembre (de 10 a 2 i de 3 a 6).