- Les Borges Blanques

Obren una part de la tanca de la C-233 per accedir a peu al cementiri de les Borges

La Generalitat habilita un caminet fins a la carretera, una via que els vianants han de creuar igualment.

(foto: Aj. Borges)

El Servei Territorial de Carreteres de Lleida, del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, ha obert un tram de la tanca de protecció de la carretera C-233, a la sortida de les Borges Blanques, per tal que hi puguin passar els vianants que vagin al cementiri municipal. L’actuació ha servit per habilitar un caminet, amb ferm de terra, a banda i banda de la carretera, però els vianants han de continuar creuant igualment la via.

La Generalitat ha millorat l’entorn, ha obert la tanca i ha rebaixat un element de la rotonda que hi ha a la zona, però el creuament de la via continua sent necessari. L’Ajuntament de les Borges es mostra satisfet amb la mesura, que considera que “resol en part el problema”, i assenyala que la Generalitat “ha aprofitat per repintar i millorar tota la senyalització viària de la zona”.

Projecte perdut
La manca d'un accés al cementiri per a vianants té l'origen en les obres de supressió del pas a nivell del ferrocarril i, de retruc, la construcció de la variant nord, que va durar anys. Retards, paralitzacions i queixes van protagonitzar la primera dècada del segle XXI. Les negociacions eren a múltiples bandes: Renfe i Estat, Generalitat, veïns. Es van estudiar diverses opcions i, finalment, es va optar pel pas elevat de vehicles i un de subterrani de vianants per creuar la via.

Totes les opcions coincidien en una cosa: la necessitat d'habilitar un pas de vianants fins al cementiri. El projecte hi era i concretava un ample de vorera de tres metres, instal·lació d'enllumenat públic, arbres i bancs, però les obres del pas a nivell i de la variant van acabar a finals de l'any 2010 i tota aquesta part per a vianants va quedar sense fer.