AGRICULTURA
- Alfés

La cooperativa d'Alfés també torna a la DOP

En va sortir el 2012 al cap de pocs dies que ho fes el molí d'Alcanó i hi torna pocs dies després que aquest s'hi hagi reincorporat.

(foto: arxiu)

Si el dilluns era el molí d’Alcanó el que es reincorporava a la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Les Garrigues, ara és la cooperativa d’Alfés, que en va sortir el mateix any que la primera, la que ha fet el pas i així ho han signat el president de la DOP, Enric Dalmau, i el de l’entitat aufesina, Carmelo Sentís, que han manifestat la seva satisfacció per aquesta incorporació. Segons Dalmau, "suma valor a la Denominació d'Origen i a la cooperativa i posa de manifest l'aposta de la cooperativa per oferir als clients l'oli verge extra certificat amb aquest segell de qualitat, així com el treball del Consell Regulador per sumar cooperatives”.

Fins fa uns anys, els socis de la cooperativa d’Alfés portaven les olives al molí d’Alcanó, com ho feien també els de Sunyer o Alcarràs. Quan el 2012, el molí alcanonès va decidir donar-se de baixa de la DOP al no poder assumir les quotes de la seva entitat i de les altres per qui xafava, la cooperativa d’Alfés, a contracor, es va veure obligada a fer el mateix pas. Posteriorment, passaria a portar les olives a la cooperativa del Soleràs, que ja forma part de la DOP, però la inscripció com a entitat al segell quedaria aparcada. 

La cooperativa del camp Sant Salvador d'Alfés, recentment renovada, conserva el molí antic, ara com a museu, que es pot visitar per veure com s'elaborava l'oli amb el sistema de premses per xafar les olives. A més, aquesta cooperativa ha potenciat la seva agrobotiga per a donar un major ventall de serveis al municipi, on a més de l'oli verge extra amb Denominació d'Origen s'hi poden trobar  altres productes agroalimentaris.