COMARCA
- Juncosa

Juncosa bonificarà l'impost d'obres als joves que s'estableixin al poble

La mesura, que serà efectiva a partir del gener de l'any vinent, té com a objectiu frenar la pèrdua de població del municipi. També s’ha posat en marxa, conjuntament amb altres consistoris de les Garrigue Altes, un cens actualitzat d’habitatge buits

L'Ajuntament de Juncosa va aprovar en el darrer ple ordinari del 5 de novembre atorgar la bonificació íntegra de l'impost d'obres a joves menors de 40 anys que construeixin de nou, rehabilitin o reformin un habitatge que sigui o esdevingui la seva residència habitual. La mateixa mesura s'estén a l'adequació de locals, espais en desús o construccions que vagin destinades a la implementació de negocis de joves emprenedors.

Amb l'adopció d'aquest canvi els menors de 40 anys estaran exempts de pagar la taxa, que està establerta en un 2% del cost total de l'obra. Segons l'alcalde de Juncosa, Lluís Dalmau "aquest és el primer pas d'un seguit d'actuacions en l'àmbit de l'habitatge, és una mesura que pretén que la gent jove del poble tingui incentius per tal d'establir-se al municipi". L'exempció de la taxa es començarà a aplicar a partir de l'1 de gener del 2019 i s'hi pot acollir totes les persones d'entre 18 i 40 anys empadronades al municipi.

El consistori juncosà, conjuntament amb els altres ajuntaments de les Garrigues Altes, també ha posat en marxa un cens d'habitatges buits. Per tal de crear aquest registre, entre tots els pobles s'ha contractat una tècnica mitjançant el programa de Garantia Juvenil, que es dedica a censar la massa d'habitatges buits. Segons Dalmau "quan s'hagi enllestit el registre podrem començar a desenvolupar projectes com una borsa d'habitatge o la masoveria urbana; l'objectiu és donar diverses alternatives als joves perquè vegin que és més atractiu viure al poble que marxar a fora”.

En un altre ordre, en el mateix ple on es va decidir la exempció fiscal als menors de 40 anys també es va acordar congelar totes les taxes municipals de cara a l’any vinent.