HISTÒRIA
- Castelldans

[ACTUALITZACIÓ] Castelldans retira la simbologia franquista de la creu del passeig Moragues

L'Ajuntament va acordar al mes de juny substituir les plaques actuals, una de les quals dedicada a "los mártires" de la Guerra Civil, per elements com l'escut municipal, el colom de la pau, una olivera i les quatre barres.

(foto: Aj. Castelldans)

Després dels treballs de neteja fets aquests dies a la creu que hi ha al capdavall del cèntric passeig Moragues de Castelldans, l’Ajuntament ha substituït les plaques de pedra que hi havia fins ara, una de les quals amb simbologia franquista, per quatre de noves amb elements com l’escut del municipi, les quatre barres, una olivera i el colom de la pau. Tot i que estava previst fer-ho després de la Festa de l’Oli Nou que té lloc aquest diumenge, finalment s’han avançat els treballs.


(foto: E.B.)

L’actuació és fruit d’un acord municipal del mes de juny, en què es va aprovar substituir els símbols del monòlit, un monument restaurat el 1954 i que, fins ara, tenia l'escut de Catalunya amb tres flors de lis, un altre escut amb una torre -l'antic emblema del poble- i dues inscripcions, una que deia "Cruz restaurada 7-9-1954" i una "Gloria a los mártires", una retòrica pròpia del primer franquisme, que va erigir multitud de monuments arreu en homenatge a les víctimes de només el bàndol rebel. "Volem universalitzar els símbols per tal que tothom s'hi trobi a gust", explicava l'alcalde, Conrad Llovera, després de prendre l’acord de principis d’estiu.