COMARCA
- Castelldans

L'Ajuntament de Castelldans vota batejar un espai com placeta 1 d'octubre

Tot indica que el ple de dilluns aprovarà la proposta de batejar així l'espai de davant de l'Ajuntament. Seria la tercera plaça amb aquest nom a les Garrigues.

(foto: Xavi Minguella)

El pròxim ple municipal de Castelldans, que tindrà lloc dilluns 25, votarà una proposta per anomenar l’espai que hi ha davant de l’edifici de l’Ajuntament, que no té nom, com a placeta 1 d’octubre, en record del referèndum sobre la independència de Catalunya de la tardor de 2017. Amb tota probabilitat, la proposta quedarà aprovada, atesa la majoria sobiranista al ple, tot i que fonts municipals prefereixen esperar a dilluns per confirmar-ne la tramitació.

Aquest seria el tercer espai públic a la comarca dedicat a l’1 d’octubre, després que, al febrer, es decidís canviar la plaça de la Constitució de Sunyer per plaça 1 d’octubre, el mateix canvi que es va fer al març a les Borges Blanques; una reivindicació, aquesta última, que diversos col·lectius demanaven feia anys, que s’havia aprovat amb una moció el 2011 però que, malgrat tot, no s’aplicava.

Canvi de simbologia
D’altra banda, el mateix ple de l’Ajuntament de Castelldans preveu aprovar la substitució dels símbols que hi ha actualment al monòlit del capdamunt del passeig Moragues, dedicat als “màrtirs” de la Guerra Civil. El monument va ser restaurat el 1954 i en els quatre costats que té hi ha l’escut de Catalunya amb tres flors de lis, un altre escut amb una torre -l’antic del poble- i dues inscripcions, una que diu “Gloria a los mártires” i l’altra que diu “Cruz restaurada 7-9-1954”. La intenció del consistori és substituir l’escut de la torre per l’actual del municipi i les inscripcions per una olivera i pel colom de la pau. “Volem universalitzar els símbols per tal que tothom s’hi trobi a gust”, explica l’alcalde, Conrad Llovera.


(foto: M.A.)