COMUNICACIÓ
- Les Borges Blanques

La Comissió Europea finança wifi gratuït en espais públics de les Borges

És un dels 44 municipis escollits pel programa WiFi4EU, que donarà fins a 15.000 euros pels costos de material i instal·lació. L'Ajuntament s'han de comprometre a pagar la connexió i a oferir el servei durant almenys 3 anys.

(foto: Aj. Borges)

Les Borges Blanques és un dels 44 municipis catalans que es podran beneficiar del programa WiFi4EU de la Comissió Europea per instal·lar punts d’accés gratuït a Internet en espais públics com ara parcs, places, edificis oficials, biblioteques, centres de salut o museus.

Dels més de 13.000 municipis dels països participants que es van presentar (tots els de les Garrigues, per exemple), la Comissió n’ha escollit 2.800, que podran accedir a 15.000 euros cada un per instal·lar els punts d’accés si signen el conveni corresponent. En total, l’organisme europeu destina 42 milions d’euros a la iniciativa, que obrirà una segona convocatòria a principis de 2019.

Ara, els ajuntaments beneficiaris hauran d’assegurar-se que es completa la instal·lació i que el punt wifi comença a funcionar en un termini d’un any i mig des de l’adjudicació. Durant aquest temps, els consistoris poden definir el seu projecte i seleccionar una empresa instal·ladora conforme les normes de contractació pública, que també s’haurà d’haver inscrit en un registre del programa. Quant als llocs on s’ha de posar, els seleccionaran els mateixos ajuntaments, això sí, han de ser zones on no hi hagi ofertes similars de connectivitat gratuïta. Finalment, WiFi4EU exigeix que la connectivitat de banda ampla d’alta velocitat haurà de ser de qualitat, sense anuncis i per a un període mínim de tres anys.

Cinc punts anteriors
L’Ajuntament de les Borges va anunciar el 2014 la posada en funcionament de cinc zones Wifi municipals mitjançant un acord amb l’empresa Excom Cloud, que assumia el cost de la instal·lació. El sistema, limitat a una velocitat de 256 kbps i una durada de 30 minuts diaris per dispositiu, es va posar al Terrall, a la plaça 1 d’Octubre, a l’Espai Macià, a la plaça Europa i a la placeta de la Independència (Pavelló de l’Oli), que s’havien d’identificar amb un indicador.