POLÍTICA
- Les Borges Blanques

La plataforma política 'Primàries Borges' es presenta en societat

L’acte es va celebrar ahir al vespre en una Sala Maria Lois plena a vessar i va comptar amb les intervencions de Montserrat Tudela i Andreu Vázquez, membres del secretariat nacional de l’ANC i un representant del CDR Borges.

Imatge de la Sala Maria Lois, amb els representants de l'ANC i CDR local al fons. Foto:M.A

Ahir, 20 de desembre, la Sala Maria Lois de les Borges Blanques va acollir la presentació pública de 'Primàries Borges', inspirada en la plataforma política 'Primàries Catalunya' que l'Assemblea Nacional Catalana ha anat impulsant els darrers mesos arreu de la geografia catalana. L'acte, que va aplegar una vuitantena de persones, va comptar amb la participació de dos membres del secretariat nacional de l'ANC, Montserrat Tudela i Andreu Vázquez, a més d'un representant del CDR local, que juntament amb l'ANC Borges ja feia unes setmanes que havien sospesat fer Primàries a les Borges.

Tudela va explicar les tres raons per les quals l'ANC havia decidit impulsar aquesta candidatura independentista de cara a les pròximes eleccions municipals: 1. La cerca d'una unitat d'acció política entre els partits tradicionals i el poble, un fet que segons Tudela "ja es va donar l'u d'octubre del 2017 i, per aquest motiu, aquell dia vàrem guanyar". 2. Un procés de regeneració democràtica de les institucions "s'ha de donar pas a cares noves, el talent que es va posar al servei del poble el dia del referèndum i que no ocupa càrrecs de poder a les institucions" reclamava Tudela, i 3. Una promoció de la radicalitat democràtica "Volem votar-ho tot, com a Suïssa. El trencament amb Espanya vindrà indefectiblement d'una manera diferent de fer les coses en política" proclamava la barcelonina, que va excusar la seva lleugera tardança a la conferència com a conseqüència del desplegament policial a la ciutat comtal en el preludi del 21-D.

Andreu Vázquez, membre com Tudela del secretariat nacional de l'ANC, va explicar quins moviments de primàries estaven reeixint a la província, i va advertir dels terminis temporals que s'han de complir per tal de conformar i validar una candidatura de primàries a les Borges. "El termini màxim per inscriure's com a candidat finalitzarà el 7 de febrer. Després de 15 dies de campanya, el 23 de febrer hi hauria la votació de la llista; aquestes són les dades límits en les quals ens movem, s'ha de tenir en compte que l'organització de la votació, amb uns procediments tècnics i informàtics específics, ens obliguen a fer les votacions a la llista de forma general arreu de Catalunya."

Per últim, un membre del CDR Borges, entitat que impulsa 'Primàries Borges' junt amb l'ANC Borges, va explicar les raons per les quals s'havia decidit tirar endavant el projecte a la capital garriguenca "és una qüestió de regeneració democràtica; encara que els borgencs i les borgenques podem estar segurs que guanyarà l'alcaldia un partit independentista, la concepció de les Primàries ens ofereix la possibilitat que els representants triats directament en l'orde que vulgui el poble, puguin retre comptes amb els ciutadans dia a dia, ja que es crearia unes comissions de diferents àmbits en les quals tothom pot participar i proposar millores específiques per a la població" i advertia "La candidatura de Primàries només es deurà al poble, no servirà de trampolí polític per a ningú"

Preguntat per si la candidatura prosperaria tot i no comptar amb la participació de PDeCAT, ERC ni la CUP, el portaveu del CDR va explicar que "ja hi han hagut converses amb els partits, nosaltres som conscients que ells tenen unes dinàmiques internes pròpies i respectarem la seva decisió, sigui quina sigui, però si nosaltres veiem que la ciutadania de les Borges s'engresca i fa una aposta per les Primàries, tirarem endavant la candidatura."