CULTURA
- Les Borges Blanques

25 concerts representatius dels 25 anys de l’Slàvia

La sala borgenca, un dels pocs espais a Ponent de música en viu, commemora al llarg del 2019 els 25 anys d’existència programant 25 actuacions que han deixat marca al local.

(foto: Xavi Minguella)

La cafeteria Slàvia, oberta el 1994 al passeig del Terrall de les Borges Blanques, enceta el 25è aniversari i ho fa programant 25 concerts al llarg de l'any de bona part dels artistes que millor representen la història musical de la sala. Els responsables de la cafeteria tenen previst anunciar les dates cada trimestre, així que aquest gener s'han donat a conèixer les d'ara fins al març. Arrenca l'aniversari el 12 de gener amb Xabi Solano, acordionista de Fermin Muguruza, que ha actuat a l'Slàvia sobretot amb el grup Esne Beltza i és un dels noms del folk basc on la família Tarrats-Solé sempre ha tingut una mirada especial, programant històrics com Tapia eta Leturia o Ruper Ordorika; aquest darrer farà un dels concerts d'enguany, encara sense data.

Qui tocarà aquest primer trimestre, el 23 de febrer, és Jabier Muguruza, juntament amb Meritxell Gené, un trimestre amb noms més recents com Ferran Palau -que havia actuat amb Anímic- (2 de febrer), Núria Graham (9 de febrer) o EnZeL, amb components garriguencs (16 de febrer) i altres, al març, més veterans, com Roger Mas (dia 2), un dels cantautors que han trepitjat l'escenari de l'Slàvia almenys en una dotzena d'ocasions, la primera el 1997, Marina Rosell (dia 9) o A Contra Blues (dia 23).

Varietat estilística
Els centenars de concerts de l'Slàvia durant aquests 25 anys -sempre d'entrada gratuïta- han estat normalment de petit format i amb protagonisme de la cançó d'autor, amb totes les vessants estilístiques que això pot suposar. En aquest sentit, l'any d'aniversari aplegarà clàssics de la sala com Paul Fuster, que des del 1997 hi ha tocat diverses vegades, o Joan Masdeu, que ho ha fet tant en solitari com, sobretot, amb Gossos; o Carles Belda (Pomada, Dijous Paella). Músics d'una generació anterior, com els habituals Pau Riba, Quico Pi de la Serra o Paco Ibáñez, també tornaran enguany, així com referents valencians, territori que s'ha vetllat especialment a l'Slàvia, com Miquel Gil, Pep Gimeno o Feliu Ventura. No hi faltaran propostes de nits memorables de ball, com les de Soweto, Mr. Freak Ska o Joan Garriga (La Troba Kung Fú).