AGRICULTURA, EDUCACIÓ

La veremadora, el nou símbol de l’Agrària

L'Escola de Capacitació Agrària de les Borges començarà un curs pioner sobre manteniment i maneig de maquinària agrícola amb el qual esdevindrà un centre referent.

(foto: Re-Zensor)

L'Escola de Capacitació Agrària de les Borges ja té a punt el pla anual de formació 2019-2020, amb un total de 18 cursos i 16 jornades tècniques, a banda de l'habitual cicle formatiu de grau mitjà. Entre els cursos, n'hi haurà un d'especialment rellevant i que serà únic a Catalunya i, segurament, al conjunt de l'Estat: maneig i manteniment de maquinària agrícola, pensat no per ser tractorista convencional sinó tractorista que, a més, sigui encarregat de maquinària; xofers, per exemple, de veremadores, recol·lectores o polvoritzadors automotrius, màquines grans, de cost elevat i molta tecnologia per a les quals no hi ha prou preparació tècnica i s'ha de recórrer sovint al suport postvenda de les cases comercials. "Tot i que tocarem diferents màquines, la veremadora serà una mica el símbol, perquè amb aquesta mateixa màquina avui ja es cull vinya, olivera i ametller, els cultius emblemàtics de les Garrigues", explica Ramon Baró, director del centre. Es tracta d'uns cultius que, a diferència de la fruita dolça, són relativament fàcils de mecanitzar i que cada vegada ho estan més.

Dos perfils d'alumne
El nou curs, pensat per acollir entre 16 i 18 alumnes, s'adreça, d'una banda, a gent jove amb formació agrària prèvia i amb un nivell bo de conducció perquè assoleixi un nivell expert o avançat i, de l'altra, a joves professionals que ja estan treballant en empreses de serveis, per exemple, i disposen d'almenys un dia a la setmana per formar-se. Responsables operatius, encarregats de finca, en definitiva, professionals que gestionen un equip de gent o un grup de màquines serien el públic potencial.

A diferència dels altres cursos de l'Escola, que tenen entre 20 i 60 hores, aquest en tindrà 650, que es podran fer en un any si s'hi va tres dies a la setmana o, si es té menys disponibilitat, es podrà fer per mòduls, dels 10 en què es divideix, cada un dels quals sobre un tipus de màquina i amb avaluació pròpia. Baró destaca el vessant pràctic de la formació, amb un 75% de les hores sobre el terreny. "No volem un curs de mirar, de demostrar, sinó de manejar i utilitzar coses", diu. Per això, els alumnes es dividiran en dos grups i es minimitza així el temps d'espera. Una altra característica del curs és que no s'abordarà la màquina en genèric, sinó la tecnologia de John Deere en concret, la de New Holand, la de Massey i la de Fendt, marques que col·laboraran puntualment cedint equips i personal tècnic.

Una escola que es multiplica a les tardes

Durant l'any, l'Escola de Capacitació Agrària té uns 30 alumnes d'entre 16 i 18 anys que fan el cicle formatiu de grau mitjà de tècnic en producció agropecuària, 20 dels quals com a interns al centre, que disposa d'allotjament. A banda, l'escola ofereix 18 cursos especialitzats, amb una mitjana de 25 alumnes cada un, en què destaquen els d'innovacions tecnològiques en el cultiu de l'olivera i en el cultiu de l'ametller. L'Escola també programa jornades tècniques al llarg de l'any que, en conjunt, apleguen més de 2.000 persones. El fet que molts alumnes d'aquests cursos i jornades siguin gent que combina la formació amb la feina fa que a partir de mitja tarda creixi enormement l'afluència al centre.