COMARCA
- Bovera

Queixes per l’ús de taxis en pobles on no tenen llicència

Alguns taxistes denuncien que els contractes de serveis socials o transport escolar que fa l’Administració permetin operar en municipis on ja hi ha titulars de llicències.

L’associació va mostrar el seu suport a la vaga de Barcelona. FOTO: O.A.

En el marc del conflicte del sector del taxi amb els vehicles de turisme amb conductor (VTC), especialment agut a Barcelona, l'Associació de Taxistes Independents de les Comarques de Ponent, amb seu a Bovera, ha mostrat el seu suport a la vaga i, al mateix temps, ha denunciat que "tot i que aquí no tenim VTC, la Generalitat dona permisos administratius a taxistes per anar a encotxar a un altre municipi sense llicència municipal", cosa que l'entitat, formada per professionals de Bovera, Flix i Lleida, considera injust. La queixa l'ha fet seua, també, Tele Ràdio Taxi Lleida, la cooperativa de taxistes amb més presència a Lleida, que el 23 de gener va convocar una marxa lenta a la capital del Segrià en solidaritat amb els taxistes de Barcelona. 

Permís administratiu
L'associació amb seu a Bovera es queixa que als concursos que convoca el Consell Comarcal de les Garrigues per adjudicar serveis "parlen de nou places, sense especificar el concepte taxi i, a la pràctica, ve un taxi a buscar la gent, a qui la Direcció General de Transports autoritza amb un permís administratiu però que no té llicència municipal per operar en aquell poble", explica Òscar Acero, membre de l'entitat denunciant i alcalde de Bovera, que recorda que els taxis "només poden operar als pobles on tenen llicència municipal". Això es dona, segons Acero, en el transport escolar i en el servei regular de Bovera, la Granadella, Bellaguarda i Torrebesses. "S'emparen en el fet que no han contractat cap taxi però els vehicles de 8 i 9 places només són taxis, ja que a partir de 9 és un minibús", especifica, i assegura que "ara, al portar les matrícules blaves, que només són per a VTC i taxis, encara és més evident". Acero apunta que enguany, "perquè callés, ve un minibús, total, per portar set nens a la Granadella".

Contractes de moviments
El president del Consell Comarcal, Antoni Villas, explica que tant per a serveis socials (trasllats als centres de dia, per exemple) com per a transport escolar, la Generalitat obliga a convocar un procés obert de contractació. En el transport escolar, a diferència de serveis socials, el departament d'Ensenyament obliga a portar un acompanyant, a més del conductor, i el servei es paga més.