MEDI AMBIENT
- Almatret

Almatret Net es reactiva contra l’abocador de Riba-roja

La plataforma, que ja es va mobilitzar contra l’abocador de Seròs i la tèrmica de Mequinensa, alerta del “greu perjudici” per a les poblacions que s’abasteixen del riu Ebre.

Els integrants de l’Associació Plataforma en Defensa del Territori Almatret Net i Ecologistes en Acció, l'any 2011

L'Associació en Defensa del Territori - Almatret Net torna a escena arran del projecte d'abocador de residus industrials que projecten les empreses Urbaser i Griñó al terme veí de Riba-roja, en un enclavament situat a només 3,5 km del nucli urbà almatretà [v. SomGarrigues, 493]. La plataforma va néixer l'any 2008 com a oposició ciutadana a la central tèrmica que es volia erigir a Mequinensa, una instal·lació de crema convencional de lignit i carbó en una finca limítrofa amb el terme d'Almatret. L'entitat es va mobilitzar amb al·legacions, centenars de signatures, casserolades i fins i tot alguna manifestació a Barcelona. Poc després, s'obria un nou front amb el projecte d'abocador de Seròs, també al costat del municipi garriguenc, una polèmica que va durar tres anys. Cap dels dos projectes es va acabar duent a terme.

Model oposat
Ara, Almatret Net es reactiva contra el dipòsit de residus industrials que s'ha estat tramitant amb discreció a l'Ajuntament de Riba-roja fins que la notícia va transcendir a principis d'any i va indignar la majoria de consistoris de la Ribera d'Ebre, així com els d'Almatret i Maials, els dos més propers a la futura instal·lació. Per Almatret Net, "la ingent quantitat de residus que s'hi pretén portar pot derivar, a curt o mitjà termini, en un greu perjudici per a les poblacions que s'abasteixen de l'aigua del riu". L'entitat assegura que en cas de pluges torrencials o moviments sísmics que provoquin esquerdes en els fonaments dels vasos "es poden produir filtracions de substàncies contaminants al riu". Per Almatret Net, "el potencial d'aquestes comarques rau en els recursos naturals propis, el patrimoni, la història i la cultura, l'agricultura i ramaderia de qualitat i l'explotació de l'embassament i l'incentiu del turisme", un model que considera incompatible amb l'abocador.