COMARCA
- Almatret , Maials

Almatret i Maials es concentren demà davant de la Diputació de Lleida contra l'abocador de Riba-roja

Els dos pobles de les Històriques han convocat demà a les 11:00h una mobilització de protesta davant de l’edifici de la Diputació per visibilitzar el rebuig frontal al projecte d’abocador de Riba-roja d’Ebre.

Imatge d'una reunió del 2011 sobre l'abocador de Riba-Roja. FOTO: AlmatretNet

L'oposició garriguenca al projecte d'abocador de Riba-roja d'Ebre comença a donar les primeres passes. Demà a partir de les 11.00 h està previst que la societat civil dels pobles d'Almatret i Maials facin sentir la seva veu davant les portes de la Diputació de Lleida, una concentració convocada pels consistoris municipals i la recentment reconstituïda Associació en Defensa del Territori - Almatret Net. A la mateixa hora està previst que el Ple provincial voti una moció de rebuig a l'abocador de Riba Roja d'Ebre.

Visibilització i reunions de poble

Segons assegura a Som Garrigues l'alcalde d'Almatret, David Romaní "l'acte davant la Diputació està pensat per tal de visibilitzar el rebuig frontal que tant Almatret com Maials tenim a la reactivació del projecte d'abocador a Riba-Roja; no hem concebut la concentració per tallar algun carrer o fer una protesta agressiva, només volem fer palesa la disconformitat amb el projecte que s'ha generat al nostre territori". David Masot, alcalde Maials, està en la mateixa línia que l'homòleg almatretà "els dos alcaldes i representants de la societat civil assistirem al ple de la Diputació per tal de seguir la sessió in situ, volem demostrar que l'oposició al projecte és forta, que hi estem al damunt i demanem el suport més gran possible del territori”.

El divendres 1 de febrer a les 19.30 h l'ajuntament d'Almatret ha convocat una assemblea de poble per tal de donar a conèixer l'estat amb què es troba el projecte. Romaní avança que "ja ens estem preparant per actuar, estem al damunt del projecte i ja tenim estratègies pensades per tal de defensar el nostre rebuig" encara que l'alcalde assegura que "en la reunió no està previst concretar quines accions específiques es realitzaran, aquestes vindran quan ja hi hagi una concreció més clara sobre si tira endavant definitivament el projecte". A Maials, segons Masot, també està previst fer una reunió de poble en els pròxims dies.

Mocions de rebuig

En el ple ordinari que s'ha de celebrar demà, la Diputació de Lleida sotmetrà a votació la moció de rebuig al projecte de l'abocador de Riba-roja. Aquesta moció, que presenta el grup del PDeCAT, és idèntica a la moció que està previst que s’aprovi divendres el Consell Comarcal del Segrià, on s’insta a l'ajuntament de Riba-roja i el Departament de Territori i Sostenibilitat a paralitzar els tràmits de l'abocador. David Masot, alcalde de Maials, confirma que també s'ha enviat la moció a tots els ajuntaments del Segrià, per tal que en el proper ple, si ho consideren oportú, votin a favor de la mateixa.

Cal recordar que en les darreres setmanes el Consell Comarcal del Baix Ebre s'ha pronunciat en contra del projecte d'abocador de residus industrials per anar en contra del Pla estratègic de la zona, també ho ha fet el consell d'alcaldes del Priorat, que proposa a tots els ajuntaments del Priorat, la Ribera i la Terra Alta que no facin cap tràmit per instal·lar un equipament similar. El sindicat agrari Unió de Pagesos va manifestar el passat dijous 24 de gener la seva oposició a l'abocador. La posició del consell nacional, reunit a Barcelona, va defensar un model de gestió de residus "on cada comarca o grup de comarques gestioni els residus que generen, d'acord amb el principi de proximitat previst en el Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya (PRECAT20) i advertia que "la instal·lació d'aquest macro abocador posarà més difícil que els municipis del nord de la comarca puguin integrar-se a la declaració de les Terres de l'Ebre com a Reserva de la Biosfera per la UNESCO, de la qual en van quedar exclosos."

David Romaní, alcalde d'Almatret, valora com a molt positiva totes les mostres de rebuig a l'abocador "hi ha molta gent involucrada. Cal agrair a l'associació Almatret Net la rapidesa i diligència per tal de plantar cara a la reactivació de l'abocador; com alcalde valoro moltíssim aquestes iniciatives". Per la seva banda David Massot, alcalde Maials, considera que "l'oposició que ja han mostrat les diverses administracions locals del territori pot fer replantejar el projecte a l'ajuntament de Riba-roja".

34 hectàrees de residus
Segons les informacions que s'han anat recollint, l'abocador tindria una superfície de 34 hectàrees a la zona de les Valls, a només 3,5 km d'Almatret i a 7 de Maials, més a prop i més gran que el que s'havia projectat a Seròs i contra el qual ja es van mobilitzar activament les Garrigues històriques. El de Riba-roja tindria quatre cel·les per emmagatzemar residus de classe II, considerats no perillosos, amb una capacitat de 6,8 milions de m³. El recinte podria acollir 250.000 tones anuals procedents d'altres centres de valorització de Catalunya. La construcció del dipòsit està prevista per fases i en la primera obra, la que ja està en tràmit, es faria la primera cel·la, amb capacitat d'1,2 milions de m³.