FAUNA

S'allarga fins al 10 de febrer la temporada de caça del tord

El departament d'Agricultura amplia la data final de la temporada de caça per adaptar-la als períodes dels moviments migratoris del tord

Els aficionats a la caça del tord comptaran amb una temporada més llarga. FOTO: Xavi Minguella

Segons el DOGC del 28 de gener, la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha decidit allargar la temporada de caça del tord comú (Turdus philomelos) i el tord ala-roig (Turdus iliacus), el període hàbil dels quals queda ara establert entre el segon diumenge d'octubre de 2018 (dia 14) i el segon diumenge de febrer de 2019 (dia 10), ambdós inclosos.

Així consta a la resolució ARP/150/2019, de 28 de gener, per la qual es modifica la Resolució ARP/663/2018, de 4 d'abril, en la que es fixen les espècies objecte d'aprofitament cinegètic, els períodes hàbils de caça i les vedes especials per a la temporada 2018-2019 en tot el territori de Catalunya i que modifica els períodes hàbils dels tords.

Per al tord comú (Turdus philomelos) i el tord ala-roig (Turdus iliacus), el període hàbil és el comprès entre el segon diumenge d'octubre de 2018 (dia 14) i el segon diumenge de febrer de 2019 (dia 10), ambdós inclosos.

Per a la griva (Turdus viscivorus) i la griva cerdana (Turdus pilaris), el període hàbil és el comprès entre el segon diumenge d'octubre de 2018 (dia 14) i el 31 de gener de 2019, ambdós inclosos.

En principi, la temporada havia d'acabar avui, 31 de gener, però segons fonts dels agents rurals, en el cas del tord s'ha decidit ampliar el període de caça deu dies més, com a conseqüència de l'adaptació amb què s'està treballant des de les administracions que té com a objectiu d'establir els períodes de caça del tord amb els moviments migratoris d'aquest.

Aquestes mateixes fonts aclareixen que no s'ha de parlar d'una possible "pròrroga" per a la caça del tord, ja que aquest concepte -pròrroga- s'ha eliminat. El motiu rau en el procés d'adaptació de la normativa espanyola als marcs europeus i d'una sentència del passat mes de desembre dictada pel Tribunal Suprem sobre l'ordre de vedes de la Comunitat Autònoma de Madrid, que sotmet les Ordres de Veda dictades per cada comunitat autònoma al fet que els informes previs avalin que l'espècie que es caça no es trobi en declivi poblacional o es trobi en període de cria.