MEDI AMBIENT
- Almatret , Maials

Dos autocars confirmats de Maials i Almatret a la manifestació de demà contra l'abocador de Riba-roja

Als alcaldes dels dos municipis garriguencs propers a la hipotètica instal·lació no els deixen participar al consell d'alcaldes de la Ribera en què assisteix el conseller de Territor i Sostenibilitat. 

Els alcaldes d’Almatret, Llardecans, Maials, la Granja d’Escarp, Benissanet, Torre de l’Espanyol, Miravet i Rasquera, en una trobada recent contra el projecte. (foto: Aj. Granja d'Escarp)

Dos autocars sortiran demà dijous al matí d’Almatret i Maials per participar a la mobilització contra l’abocador que les empreses Urbaser i Griñó volen instal·lar a Riba-roja, convocada per la plataforma Ribera Digna a Móra d’Ebre coincidint amb el consell d’alcaldes en què ha de participar el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet. A la reunió, però, no hi podran assistir finalment els alcaldes d’Almatret i Maials, David Romaní i David Masot, tot i que la gran majoria d’alcaldes de la Ribera, també contraris al projecte, havien sol·licitat que ho poguessin fer, atesa la proximitat de les hipotètiques instal·lacions amb els seus nuclis urbans, proposta que ha estat rebutjada. “Fet i fet, el que diríem ja ho saben”, diu Masot, que explica que des del departament se’ls ha comunicat “que ja vindrien un dia ells aquí”. En aquest sentit, l’alcalde d’Almatret afirma que “ja comencem a estar cansats de paraules i faltes de consideració”, i recorda que a la reunió que van fer a Barcelona amb el conseller no els van permetre parlar conjuntament amb l’alcalde de Riba-roja, favorable a l’abocador, i els van fer entrar per portes diferents. “Ens tenen per poca cosa i ho tornen a demostrar”, lamenta Romaní.

Rebuig unànime
El passat 3 de febrer, en el marc de la festa major de Sant Blai, diversos alcaldes i regidors de pobles del Segrià i de la Ribera d'Ebre van reunir-se a Almatret per mostrar unitat en el rebuig contra l'abocador de Riba-Roja i planificar estratègies conjuntes d'acció. Uns dies abans, la Diputació de Lleida ja va aprovar una moció en suport al manifest del Consell Comarcal del Segrià en contra del projecte d'abocador de Riba-roja i va demanar a la Generalitat la paralització immediata del projecte. Mentre el Ple de la Diputació discutia la moció, una cinquantena de veïns d'Almatret i Maials van concentrar-se a les portes de l'edifici per visibilitzar el seu rebuig. L'endemà, el Consell Comarcal del Segrià va refermar el compromís contra l'abocador que ja s'havia expressat en el Consell d'alcaldes del Segrià la setmana anterior. 

A nivell social, el projecte d’abocador de Riba-roja ha reactivat també la plataforma Almatret Net, que va néixer l’any 2008 com a oposició ciutadana a la central tèrmica que es volia erigir a Mequinensa, una instal·lació de crema convencional de lignit i carbó en una finca limítrofa amb el terme d'Almatret. L'entitat es va mobilitzar amb al·legacions, centenars de signatures, casserolades i fins i tot alguna manifestació a Barcelona. Poc després, s'obria un nou front amb el projecte d'abocador de Seròs, també al costat del municipi garriguenc, una polèmica que va durar tres anys. Cap dels dos projectes es va acabar duent a terme. 

Quant a l’abocador de Riba-roja, projectat a només 3,5 km del nucli urbà, la plataforma considera que "la ingent quantitat de residus que s'hi pretén portar pot derivar, a curt o mitjà termini, en un greu perjudici per a les poblacions que s'abasteixen de l'aigua del riu". L'entitat assegura que en cas de pluges torrencials o moviments sísmics que provoquin esquerdes en els fonaments dels vasos "es poden produir filtracions de substàncies contaminants al riu". Per Almatret Net, "el potencial d'aquestes comarques rau en els recursos naturals propis, el patrimoni, la història i la cultura, l'agricultura i ramaderia de qualitat i l'explotació de l'embassament i l'incentiu del turisme", un model que considera incompatible amb l'abocador.