COMARCA
- Bovera

Els pobles sense Policia Local podran demanar càmeres

El departament d’Interior de la Generalitat obre la porta a autoritzar aquests sistemes mitjançant convenis, sempre que s’acrediti una necessitat de seguretat ciutadana.

Bovera va ser pionera en la instal·lació de videocàmeres fixes. FOTO: F.F

El departament d'Interior de la Generalitat facilitarà als municipis que no disposin de Policia Local la possibilitat de tenir un sistema de videovigilància, després que la Comissió de Controls dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya del Tribunal Superior de Justícia hagi donat llum verda recentment a aquesta opció. 
Es tracta d'un conveni de col·laboració que podran subscriure els municipis amb el departament d'Interior a petició dels ajuntaments, sempre que "existeixi una necessitat de seguretat ciutadana", expliquen fonts d'Interior, una necessitat que haurà de ser validada per la comissió esmentada. Fins ara, només els municipis amb Policia Local podien disposar de sistemes de videovigilància perquè era la mateixa policia de la localitat qui custodiava les imatges. A partir d'ara, amb la signatura d'aquest conveni, seran els consistoris qui adquireixin i instal·lin els dispositius fixos de videovigilància, mentre que l'emmagatzematge, custòdia i visionament de les imatges correspondrà als Mossos d'Esquadra.

Cas pioner a Bovera
Des de fa dos anys, l'Ajuntament de Bovera compta amb sis càmeres de videovigilància instal·lades als accessos al nucli urbà. El consistori va optar per aquesta mesura per fer front a robatoris que hi havia durant la collita de l'oliva, quan la major part de la població passa moltes hores al camp. La tramitació, però, no va ser fàcil i es va haver de legalitzar la instal·lació com a sistema de vigilància del trànsit i no de robatoris. Altres ajuntaments de la comarca, com el de la Granadella o el de la Pobla de Cérvoles, també havien fet passes per poder instal·lar càmeres a les seues poblacions. A la Granadella s'estava pendent, precisament, que s'obrís aquesta possibilitat de conveni amb Interior i ja s'havia inclòs l'adquisició de les càmeres als pressupostos de 2019, que es preveuen aprovar el dimarts dia 12. Un seguit de robatoris l'estiu passat i també en la temporada de l'ametlla van fer decantar el consistori per explorar aquesta opció. Un cas semblant és el de la Pobla de Cérvoles, que a finals de 2018 va patir robatoris en tres establiments i l'Ajuntament va acabar demanant pressupostos a algunes empreses de seguretat.

Nou protocol
Amb el nou protocol, els ajuntaments i el departament d'Interior podran formalitzar un document que autoritzarà la instal·lació de videocàmeres fixes en llocs públics. La signatura del document està pensada per tindre una vigència de quatre anys, que podran ser prorrogats.